Tento recept se může zdát poněkud složitější, ale výsledek stojí za to. Pokud hledáte recept vhodný ke slavnostní tabuli nebo zkrátka něco nevšedního, budete nadšení.
Ingredience: 4 porce
Na roládky: | |
krůtí prsa | 600 g |
mozzarella light | 125 g |
sušené švestka 8 ks | 64 g |
sušená španělská šunka Jamón Serrano | 100 g |
sůl | 3 g |
pepř dle chuti | |
Na celerové pyré: | |
brambory | 200 g |
celer 1 větší bulva | 250 g |
rostlinný tuk | 20 g |
polotučné mléko | 100 ml |
sůl | 3 g |
Na glazovanou mrkev: | |
mrkve s natí 8 ks menších | 600 g |
rostlinný olej | 20 ml |
česnek 2 stroužky | 6 g |
pomerančová šťáva z 1 pomeranče | 70 g |
snítka čerstvého tymiánu | 4 g |
Na omáčku: | |
rostlinný tuk | 20 g |
hladká mouka | 20 g |
zeleninový vývar | 300 ml |
ocet 1 lžíce | 15 g |
česnek 2 utřené stroužky | 6 g |
petrželová nať nasekaná nadrobno | 20 g |
Postup
- Brambory a celer nakrájíme na menší kostičky a uvaříme v osolené vodě doměkka.
- Krůtí prsa si očistíme a nakrájíme podélně na tenké plátky. Mělo by nám takto vzniknout celkem 8 tenkých plátků. Nakrájíme si mozzarellu na kousky, a rovněž švestky přepůlíme.
- Na plátek šunky umístíme krůtí maso, trochu posolíme, opepříme, vložíme sem mozzarellu a švestku a zabalíme do roládky. Pokud nám nedrží, můžeme propíchnout párátkem či špejlí.
- Dáme péct do předem na 180 °C vyhřáté trouby na plech s pečicím papírem. Pečeme cca 45 minut.
- Mrkev oloupeme a necháme na ní cca 2 cm natě. V hrnci si rozehřejeme olej s lisovaným česnekem, tymiánem a pomerančovou šťávou. Přidáme mrkev a pomalu cca 20 minut dusíme doměkka.
- Omáčku k pokrmu si připravíme pomocí jíšky - v hrnci na mírném plameni necháme rozpustit tuk a postupně vmícháme mouku. Za stálého míchání ji necháme zpěnit, až se vytvoří jíška. Jakmile má barvu, kterou požadujeme, postupně přilijeme studený vývar, důkladně promícháme a necháme cca půl hodiny vařit. Poté přecedíme přes sítko a přidáme ocet, česnek a petrželku.
- Nyní si připravíme pyré. Slijeme vodu z uvařených brambor a celeru a za stálého míchání na plotýnce vyšleháme společně s mlékem a rostlinným tukem. Mléko doléváme postupně, až dosáhneme zamýšlené konzistence pyré.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
4 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 607 | 95 | 2 429 | 400-700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 56,8 | 8,9 | 227,2 | - |
sacharidy | g | 43,2 | 6,8 | 172,8 | - |
z toho cukry | g | 19,1 | 3,0 | 76,2 | - |
tuky | g | 91,1 | 3,6 | 91,1 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 6,4 | 1,0 | 25,5 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 7,7 | 1,2 | 30,6 | ≥ 1,2 g/100 g |
sůl | g | 3,92 | 0,62 | 15,67 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).