Co se děje při nemoci

Boj s infekcí znamená pro tělo vždy zátěž způsobenou zvýšenou aktivitou imunitního systému. Protilátky i další složky imunitního systému jsou bílkovinné povahy, proto se významně zvyšuje potřeba bílkovin.

Bohužel na nemoc děti často reagují nechutenstvím a bývá složité pokrýt zvýšené požadavky i na příjem energie a tekutin. Organismus si dokáže s krátkodobým hladověním poradit poměrně dobře, zásoby bílkovin bere zejména ze svých zásob. Úbytek hmotnosti provázející různá onemocnění jde tedy na vrub především svalové tkáni a je proto nezbytné zajistit dostatečnou výživu jak během nemoci, tak v období rekonvalescence.

Doplňujte vitaminy, minerály, bílkoviny i tuk

Pro úspěšné zvládnutí nemoci je důležitý i dostatečný příjem vitaminů a minerálních látek. Jedná se hlavně o vitamin C, zinek a vitamin D. Po odeznění nemoci by strava měla být bohatší na bílkoviny, zeleninu, ovoce, nezapomínejme ani na tuk. Vhodné jsou jak rostlinné oleje, tak i máslo.

  • mléčné produktyZvýšené nároky na příjem bílkovin a zároveň sníženou chuť k jídlu i menší ochotu přijímat tekutiny je možné řešit podáváním různých mléčných výrobků.
  • Kefíry, acidofilní mléka, jogurtové nápoje poskytnou pro danou chvíli vše potřebné – energii v podobě cukru a částečně i tuku, bílkoviny, vodu a jsou šetrné i k zažívání.
  • Pokud dítě užívá také antibiotika, dodávají i prospěšné bakterie mléčného kvašení a napomáhají tak udržovat střevní mikrobiotu v rovnováze.
  • Vhodným pokrmem jsou i jemné řidší tvarohy ochucené ovocem, čokoládou nebo vanilkou.
  • Jestliže je dítě ochotné přijímat i masové nebo zeleninové vývary, vypít trochu 100 % džusu, můžeme být z hlediska výživy v klidu.

Doporučený jídelníček pro zvýšení příjmu bílkovin a vápníku

Snídaně: 2 plátky toustového chleba, 40 g tvrdého sýra, čaj s medem
Přesnídávka: 150 g dušených jablek
Oběd: 200 g bramborové kaše, 5 g máslo, 80 g šunka
Svačina: 100 g vanilkového tvarohu Míša Mls, rohlík
Večeře: rýžová kaše se šťávou ze švestek
Energie 6500 kJ, bílkoviny 60 g, tuky 50 g, sacharidy 200 g

Snídaně: rohlík, 50 g žervé, 1 vejce, mátový čaj s medem
Přesnídávka: 150 g ovocná přesnídávka
Oběd: 350 ml drůbeží vývar se zeleninou a nudlemi
Svačina: 250 ml acidofilní mléko, rohlík
Večeře: dušené maso s mrkví a bramborem
Energie 6600 kJ, bílkoviny 60 g, tuky 60 g, sacharidy 190 g

Zvýšené riziko zlomenin, osteoporózy i chudokrevnosti

Výživový stav může být významně narušen v důsledku chronické nemoci. Zvlášť rizikové jsou nemoci zažívacího ústrojí, například nedostatečně léčené celiakie nebo zánětlivá střevní onemocnění.

unavené dítěČastým projevem jsou vedle zvýšené únavy a neprospívání projevy osteoporózy (zlomeniny způsobené i malým pádem nebo úderem), chudokrevnost ze sníženého vstřebávání železa a vitaminu B12. V těchto případech je nejdůležitější včasná diagnostika potíží a důsledná léčba.

U chronických onemocnění spojených s poruchami vstřebávání vitaminů a stopových prvků kompenzujeme pravidelným podáváním multivitaminových přípravků, vhodný je i vápník a vitamin D. O užívání se vždy poraďte s pediatrem.

I laktózová intolerance má řešení

Chybou bývá úplné vyřazení mléčných výrobků z jídelníčku, jelikož dítě je ochuzeno o kvalitní bílkoviny, dobře vstřebatelný vápník i další vitaminy a minerální látky.

  • Řešením jsou bezlaktózové výrobky nebo podávání laktázových tablet současně s pokrmem obsahujícím vápník.