• Quinoa, která je základem tohoto receptu, je označována jako pseudoobilovina. Je přirozeně bezlepková, poskytuje bohatý zdroj vlákniny, a to jak rozpustné, tak i nerozpustné, díky čemuž prospívá dobrému trávení. Pyšní se obsahem kompletních bílkovin, vyjímečně vysoké je v ní i množství aminokyseliny lysinu.
  • Zanedbatelný není ani obsah minerální látek, zejména pak hořčíku, vápníku, železa a zinku. Za povšimnutí stojí i vitamíny skupiny B, či vitamin C a E.

Ingredience: 20 kusů/porcí

quinoa 100 g 
voda 2x 200 ml 
jemně mleté ovesné vločky 60 g 
strouhaný kokos 50 g 
rýžový sirup 100 g 
mandlové máslo 60 g 
přírodní kakao na obalení 50 g 

Postup 

  1. Quinou namočte na 10 minut do 200 ml studené vody. Poté vodu slijte, quinou propláchněte a zalijte 200 ml nové studené vody. Vařte zakryté na mírném ohni 15 minut, následně ponechte ještě dalších 10 minut odpočívat pod pokličkou. Uvařenou quinou nechte zcela vychladnout.
  2. Ke quinoe přidejte vločky, rýžový sirup a mandlové máslo a pomocí mixéru rozmixujte do hladké kaše.
  3. Do směsi zapracujte strouhaný kokos a vzniklou hmotu dejte na 1-2 hodiny do lednice odležet.
  4. Z těsta tvarujte kuličky, které opatrně obalujte v kakau.
  5. Hotové kuličky skladujete v lednici a zkonzumujte do týdne.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

20 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal  90 271  1794  ≤ 110 kcal/porci
bílkoviny g 2,6  7,7  51,1  -
sacharidy g 10,6  32  212  -
   z toho cukry g 12,1  79,9  -
tuky g 4,3  13,1  86,6  -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g  2 5,9  39,6  ≤ 6 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,4 g/100 g
vláknina g  2,1 6,3  42  -
sůl g 0,00  0,01   0,098 ≤ 1 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 20 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).