Stejně jako většina jiných fazolových odrůd, i adzuki se mohou pyšnit vysokým obsahem vlákniny, což je jeden z klíčových elementů pro zdravé trávení. Vláknina stimuluje peristaltiku střev - podporuje pohyb jídla trávicím traktem. Funguje však nejen jako mechanický „kartáč“ čistící naše střevo, ale i jako tzv. prebiotikum, tedy potrava pro zdravé bakterie, které obývají trávící trakt. Její dostatečný příjem je tedy zásadní nejen v prevenci běžných trávících obtíží, ale i vážných onemocnění, jako je rakovina tlustého střeva. 

Ingredience: 6 porcí

střední cibule  110 g
2 střední mrkve 120 g
1 lžíce olivového oleje  13 g
fazole adzuki (2 hrnky)  500 g
vlašské ořechy hrubě mleté 50 g
cizrnová mouka 50 g
petrželová nať  15 g
lahůdkové droždí  16 g
paprika mletá červená 2 g
kmín mletý 2 g
majoránka 5 g
sůl 5 g
pepř  1 g
Ingredience na špenát  
olivový olej 13 g
cibule 110 g
čerstvý špenát 500 g
česnek 6 g
sůl 2,5 g
citrónová šťáva 10 g
pepř 1 g

Postup

  1. Troubu předehřejeme na 180°C, formu na chlebíček vyložíme pečícím papírem.

  2. Uvařené a vychladlé fazole pomeleme nebo umixujeme nahrubo.

  3. Na olivovém oleji osmahneme cibuli a česnek dozlatova, poté přidáme do fazolí. Přidáme také mrkev nastrouhanou nahrubo, petrželku, cizrnovou mouku, vlašské ořechy, lahůdkové droždí i veškeré koření a sůl.

  4. Směs na sekanou pořádně promícháme a přemístíme na formy. Povrch uhladíme. Pečeme přibližně 45 minut, po upečení necháme sekanou alespoň půl hodiny chladnout ve formě. Poté opatrně vyklopíme a nakrájíme.

  5. Špenát opereme a natrháme na menší kousky. Cibuli nakrájenou na kostičky osmahneme na olivovém oleji, přidáme prolisovaný česnek a restujeme ještě několik sekund.

  6. Přidáme špenát a necháme jen lehce podusit několik málo minut.

  7. Dochutíme solí a citronovou šťávou. Podáváme k sekané.

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

6 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal  468 181 2 811 400-700 kcal/porci
bílkoviny g  24,6  9,5 178 -
sacharidy g  69  27 416 -
z toho cukry g  4,6  1,8 27,4 -
tuky g  11,2  4,3 67 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  1,5  0,6  9 ≤ 2 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  16,4  6,4  99 ≥ 1,2/100 g
sůl g  1,5  0,6  9 ≤ 0,875/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).