• Červená řepa je bohatým zdrojem kyseliny listové, draslíku, vitamínů C a skupiny B. Zanedbatelný také rozhodně není obsah vlákniny. Kromě toho obsahuje řepa i rostlinná barviva (betanin), která jsou zdraví prospěšná, jen při zpracování doporučujeme navléci rukavice.  

Ingredience: 4 porce

červená řepa 250 g 
jemné ovesné vločky 70 g 
středně velká cibule 100 g 
3 stroužky česneku 9 g 
řepkový olej 20 ml 
1 vejce 58 g 
1 lžíička sušené majoránky 2 g 

½ lžičky sušeného tymiánu

1 g 
sůl 2,5 g 
K podávání:  
dijonská hořčice 25 g
med 25 g
4 celozrnné bulky 240 g

Postup

  1. Červenou řepu oloupeme a nastrouháme najemno.
  2. Cibuli a česnek oloupeme, nakrájíme nadrobno a společně orestujeme na oleji dozlatova.
  3. Nastrouhanou červenou řepu smícháme s orestovanou cibulí s česnekem. Přidáme ovesné vločky, vajíčko, sůl a bylinky. Vytvoříme těsto, které necháme zhruba půl hodiny odležet. Mezitím si rozpálíme troubu na 180 °C.
  4. Po odležení si těsto rozdělíme na 8 stejně velkých karbanátků, které vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem.
  5. Karbanátky pečeme při 180 °C přibližně půl hodiny, v polovině času je obrátíme.
  6. V misce si mezitím dobře promícháme hořčici s medem.
  7. Hotové karbanátky přelijeme hořčično-medovou zálivkou a podáváme s celozrnnou bulkou.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

4 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  351 175  1 402  350-550 kcal/porci
bílkoviny g  11 5,5  44,2  -
sacharidy g 56,5  27,7  222  -
   z toho cukry g  13,7 6,8  54,7  -
tuky g  9,8 4,9  39,2  -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g  1,7 0,8  6,7  ≤ 2 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  6,3 3,2  25,3  ≥ 1,4 g/100 g
sůl g  1,74 0,871  6,979  ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (lehké jídlo).