• Bazalka patří k nejoblíbenějším středomořským bylinkám. Těstu dodá báječnou chuť a skvěle se snoubí s čerstvými rajčátky. Bez obav ale můžete použít i jiné čerstvé bylinky, například petrželku nebo pažitku a chybu neuděláte ani s voňavým tymiánem či oregánem. Za zkoušku pak stojí i čerstvé lístky koriandu, který působí blahodárně na naši trávicí soustavu. 
  • Vafle si můžete bez problémů připravit i do zásoby. Studené pak stačí jen ohřát v topinkovači a krásně křupavé vafle můžete opět servírovat.
  • Zastřená vejce bývají pro někho tak trochu „strašákem“. Jejich příprava přitom není tak složitá, jak by se na první pohled mohlo zdát. Pokud se však obáváte, že výsledek nebude dokonalý a místo kompaktního vajíčka budete jeho kousky lovit po celém hrnci, stačí použít jednoduchý fígl s potravinářskou fólií. Připravte si čtverce fólie a dejte je do misky. Lehce potřete olejem, doprostřed vyklepněte vejce a nahoře zavažte nití do měšce. Pak už jen stačí dát vařit vodu a do vroucí vložit připravené vejce. Za 3-4 minuty pozvolného varu máte hotovo. Výhodou je, že si takto můžete připravit více vajec najednou.

Ingredience: 4 porce

Na těsto:  
celozrnná hladká špaldová mouka 125 g 
polotučné mléko 100 ml 
vejce  1 ks 
mozzarella light 125 g 
řepkový olej 60 g 
kypřicí prášek do pečiva bez fosfátů 5 g 
sůl 2,5 g 
čerstvá bazalka 30 g 
Na podávání:  
vejce 4 ks 
čerstvá cherry rajčata 250 g 
polníček 125 g 
sůl 1 g 
čerstvě mletý pepř 1 g 

Postup 

  1. V jedné míse si promícháme všechny suché suroviny – mouku, kypřicí prášek, sůl, nahrubo nastrouhanou mozzarellu a natrhanou bazalku. Ve druhé míse si pak vytvoříme těsto smícháním všech „mokrých surovin“ – mléko, vejce a olej. Obsah obou mís smícháme dohromady a vytvoříme hladké polotekuté těsto.
  2. Rozehřejeme si vaflovač. Plotýnky lehce vymažeme řepkovým olejem a nalijeme přiměřené množství těsta. Mějte na paměti, že vafle zvětší svůj objem a nedávejte těsto po celé ploše, aby vám nevyteklo. Vafle upečeme dozlatova. Stejným způsobem pokračujeme, dokud máme těsto.
  3. Připravíme si zastřená vejce. Do hrnce nalijeme vodu do výšky asi 10 cm. Přilijeme 1 lžíci octa. Vodu přivedeme k varu a necháme na nižším stupni jen velmi lehce probublávat. Pomocí lžíce utvoříme v hrnci vír, doprostřed kterého vyklepneme vejce. Vaříme zvolna asi 3-4 minuty. Poté vejce vyjmeme a krátce vložíme do studené vody. Stejně postupujte i s ostatními vejci.
  4. Upečené vafle poklademe polníčkem a rozkrojenými cherry rajčátky. Navrch každé vafle pak umístíme zastřené vejce. Povrch zlehka osolíme a opepříme.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

4 porce
energetická hodnota (kcal) kcal 362  163   1 447 350-550 kcal/porci
bílkoviny g  15,5 7,0   62  -
sacharidy g 26,8  12,1   107 -
   z toho cukry g 3,7  1,7  14,9  -
tuky g 21,3  9,6  85,2  -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g 4,1  1,8  16,4  ≤ 2 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g 3,6 1,6  14,3  ≥ 1,4 g/100 g
sůl g 1,14 0,51  4,56  ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (lehké jídlo).