Když člověku kručí v břiše, není to nikdy jednoduché

Proto je lepší snažit se zejména velkému hladu spíše předcházet – pravidelným jídlem i vyváženým složením stravy. Co ale dělat, když den není ideální a hlad přijde. Nedat si nic není dobré řešení. Často máme tendenci sáhnout v první řadě po jídlech, která jsou bohatá na energii a cukry nebo tuky – sladkosti nebo smažená jídla. Ta ale nejsou zcela ideální – ani pro zasycení, ani pro naše zdraví. Ale co si dát, abychom zahnali hlad, zasytili se a zároveň zvolili něco vhodného? Možností máme celou řadu.

Jak předcházet hladu?

  • nemít příliš dlouhé pauzy mezi jídly
  • nevynechávat jídla, nehladovět a nemít příliš nízký příjem energie
  • konzumovat dostatek vlákniny (dospělí 30 g/den)
  • přijímat dostatek kvalitních bílkovin
  • dbát na vyvážený jídelníček
  • mít po ruce „krizovou“ svačinku (např. ořechy, ovoce, zelenina)

Zeleninu vždycky!

zeleninová miskaSe zeleninou prakticky téměř nikdy neuděláte chybu. Ale samotná vás příliš nezasytí – proto je potřeba ji správně nakombinovat s dalšími potravinami.

Připravte si rychlý salát z čerstvé zeleniny – okurka, rajče,  nastrouhaná mrkev, listový salát, rukola nebo polníček. Doplňte ho sýrem cottage, na kostičky nakrájeným šmakounem nebo uzeným tofu či vejcem, zakapejte malým množstvím olivového oleje.

V zimní sezoně bude lepší zelenina pečená (dýně, lilek, mrkev, pastinák), kterou můžete namáčet do  tvarohu šlehaného s bylinkami, nebo dušená, kterou doplníte třeba míchanými vajíčky nebo strouhaným tvrdým tvarohem.

Jste-li milovníkem polévek, uvařte si zeleninový vývar, do kterého vmícháte vajíčko, nebo krémovou zeleninovou polévku. Dýňová se zázvorem a dýňovými semínky, špenátová polévka se zakysanou smetanou nebo brokolicová se sýrem vás zahřejí i zasytí. Vyplatí se navařit si je třeba i do zásoby a zamrazit po jednotlivých porcích. Budou se hodit, až třeba nebudete mít dost času vařit.

Sýr se zeleninou a ovocem

  • Nejste-li fanouškem tvarohu nebo cottage, můžete zvolit tvrdý sýr – nejlépe ten s 20-30 % tuku v sušině.

Je nejen skvělým zdrojem vápníku, ale i kvalitních bílkovin a tak vám pomůže k zahnání hladu i zasycení. Přidejte k němu třeba na proužky nakrájenou okurku nebo mrkev, v létě třeba i řapíkatý celer. A nebo malou porci ovoce – se sýrem si skvěle rozumí jablka, hrušky nebo zvolte hrst hroznového vína. Tahle kombinace je nejen zdravá, ale i chutná.

Celozrnné pečivo s pomazánkou a zeleninou

chéb s pomazánkouKdyž je hlad spíše větší nebo vás ještě čeká náročnější program, skvělou volbou je také malý krajíček celozrnného chleba nebo pár plátků žitného knäckebrotu – složené sacharidy vám dodají energii a vláknina pomůže docílit delšího zasycení.

Přidejte pomazánku z měkkého či polotučného tvarohu, cottage, žervé, vařená či míchaná vajíčka a nebo třeba hummus. Tím získáte i kvalitní bílkoviny.

  • A když přidáte hrst čerstvé zeleniny, vyvážená a zdravá svačinka je hotová. Vsaďte se, že tímhle hlad zažente na pěkně dlouho.

Raději nasladko? Není problém!

Nemusíte se zdaleka omezit jen na slané varianty. Polotučný tvaroh nebo jogurt s max. 3 % tuku jsou také skvělou variantou – diky ním přijmete kvalitní bílkoviny a také vápník. Nejlépe přidejte 2 lžíce jemných ovesných vloček nebo nezapečeného müsli, které dodají vlákninu. K dochucení můžete využít malou porci čerstvého ovoce, několik kusů nasekaných ořechů nebo třeba skořici, malé množství kakaa, extrakt z vanilky nebo malé množství nastrouhané/nasekané kvalitní čokolády s vyšším obsahem kakaové hmoty. Nejenom, že zaženete hlad, ale určitě vám bude i chutnat.

Ještě pořád se obáváte, že přijde hlad? Naštěstí už víte, jak ho zdravě a chutně zahnat, aniž byste nějak výrazně narušili svou snahu zhubnout nějaké to kilo. Je to hračka, co říkáte?