• Jezte pestrou a vyváženou stravu.
    • Jezte více zeleniny a ovoce. Snažte se zařadit zejména zeleninu a ovoce ke každému jídlu během dne.
    • Vybírejte celozrnné produkty (chléb, pečivo, těstoviny). Upřednostňujte rýži natural.
    • Volte dobré tuky – rostlinné oleje (řepkový, olivový, slunečnicový) a kvalitní margaríny z nich vyrobené.
    • Zařaďte do jídelníčku fazole, hrách a čočku.
    • Vybírejte maso, masné produkty a mléčné výrobky s nižším obsahem tuku.
    • Omezte sůl. Pro zlepšení chuti pokrmů používejte bylinky a koření.
    • Pijte přednostně vodu, neslazený čaj a nízkoenergetické nápoje.
    • Udržujte si správnou tělesnou hmotnost.
    • Pravidelně se aktivně hýbejte alespoň 30 minut každý den.

Proč?

  • S nadváhou nebo obezitou se potýká 57% Čechů (VZP).
  • Češi jedí příliš soli. Tolerovaný příjem překračují trojnásobně (14-16 g místo 5 g), v Evropě jsou druzí nejhorší (po Maďarsku). Denní tolerované množství pro sůl (sodík) lze překročit konzumací jednoho většího párku (100 g).
  • Denní tolerované množství pro trans mastné kyseliny můžete překročit konzumací jednoho balení trvanlivého pečiva (oplatky, řezy, trubičky, sušenky) a cukrovinek (náhražka čokolády).
  • Jen 4% mužů a 1% žen v ČR dodržuje doporučené dávky pro přidaný cukr ≤ 10 % z celkového příjmu energie.
  • Člověk by měl denně nachodit 10 000 kroků (cca 7,5 km).

Tolerovaný příjem rizikových živin pro průměrného člověka:

  • Nasycené mastné kyseliny 20 g/den
  • Trans mastné kyseliny 2 g/denně
  • Přidané cukry 50 g/den
  • Sůl 5 g (sodík 2 g)/den

Doporučený příjem vlákniny 25 g/den