Kroupy jsou zrna různých obilovin, nejčastěji se setkáme s ječnými. Jsou především zdrojem polysacharidů, obsahují ale i vlákninu, vitaminy (zejména skupiny B) a minerální látky.

  • Houby pokrmu také dodají vlákninu a další prospěšné látky. Pro odlehčení celého jídla přidejte i květák, díky jeho nízké energetické hodnotě si budete moct dopřát větší porci, aniž byste přijali příliš mnoho energie.

Ingredience: 4 porce

ječné kroupy (v suchém stavu) 200 g
květák  280 g
cibule  100 g
česnek  20 g
sušené houby  20 g
řepkový olej  25 ml
sůl  2 g
majoránka, kmín, pepř  
   
celozrnná bulka (60 g) 4 ks

Postup

  1. Kroupy uvaříme doměkka, květák nakrájíme na menší růžičky a uvaříme do poloměkka. Houby si předem namočíme.
  2. Cibuli nakrájíme najemno, orestujeme na troše oleje, přidáme prolisovaný česnek a drcený kmín. Poté přidáme uvařené kroupy, namočené houby a předvařený květák.
  3. Vše krátce opečeme a dochutíme solí, pepřem a majoránkou.
  4. Takto připravenou směs dáme do zapékací misky a pečeme na 180 stupňů cca 30 minut, dokud povrch nezezlátne.
  5. Podáváme s celozrnnou bulkou.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

4 porce
energetická hodnota (kcal) kcal 416 140 1665,3 400-700 kcal/porci
bílkoviny g 14 4,7 56 -
sacharidy g 69,2 23,3 276,9 -
   z toho cukry g 5,6 1,9 22,2 -
tuky g 8,4 2,8 33,4 -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g 1,1 0,4 0,4 ≤ 2 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g 14,5 4,9 57,9 ≥ 1,2/100 g
sůl g 1,07 0,36 4,27 ≤ 0,875/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).