Ukázky 10. 11. 2021 | redakce Vím, co jímredakce Vím, co jím

Bezlepkové kakaovo-karamelové rohlíčky

Hned na úvod upozorňujeme, že toto vánoční cukroví nepatří mezi ty odlehčené. Nicméně jednou za čas si kousek toho „méně zdravého“ cukroví může dovolit každý.

Foto: Free Doves Farm

 

Ingredience:

Těsto:  
bezlepková směs chlebová bílá Freee Doves Farm 250 g 
kokosová mouka 20 g 
cukr moučka 70 g 
máslo nebo rostlinný tuk 180 g 
kakao 30 g 
Karamelový krém:  
máslo nebo rostlinný tuk 250 g 
hustý karamelový pudink (uvařený) 5 lžic 
karamel 5 lžic 

Postup 

  1. Ze všech surovin vypracujeme na vále nebo v kuchyňském robotu s použitím univerzální metly těsto. Tuk používáme ztuhlý z lednice.
  2. Z těsta tvoříme nudličky, které rozmáčkneme do suchých rohlíčkových formiček a dáme péct do trouby na 180 °C. Ještě teplé z formiček vyklopíme.
  3. Připravíme si krém vyšleháním všech surovin, které by měly mít stejnou pokojovou teplotu. Použít můžete hotový karamel nebo si doma připravit jeho bezmléčnou variantu, a to tak, že do hrnce nasypeme 50 g cukru krystal, který za stálého míchání pomalu zahříváme až se rozpustí a zbarví do zlatohněda. Opatrně zalijeme zahřátou rostlinnou smetanou (30 g) a za stálého míchání krátce povaříme. Odstavíme a necháme vychladnout. Pokud by směs příliš tuhla, přidáme 1-2 lžíce vody. Po vychladnutí vmícháme 50 g cukru moučka. Takto připravení karamel použijeme do krému.
  4. Na vychladlé rohlíčky zdobicím nástavcem nastříkáme krém a dva rohlíčky spojíme.
  5. Konce rohlíčků můžeme namočit do rozpuštěné kvalitní čokolády smíchané s trochou rostlinného tuku.




Mohlo by vás také zajímat: