Recepty 24. 7. 2019 | Ing. Hana MálkováIng. Hana Málková

Letní salát s melounem a mozzarellou

Saláty se dají připravit snad na milion způsobů! Buďte kreativní a zkoušejte stále nové kombinace. Čím pestřejší bude váš jídelníček, tím lépe.

Letní salát s melounem a mozzarellou
Letní salát s melounem a mozzarellou

Kromě tradičního hlávkového či ledového salátu zařazujte do jídelníčku i další druhy listových salátů, jako je například salát římský, lollo, rukola, mangold a další. V tomto salátu jsme použili polníček a mladý špenát, můžete ale vyzkoušet i jiné druhy.

Do salátu můžete přidávat téměř libovolné ingredience, které salát obohatí o další chutě i prospěšné látky. Například tato kombinace s melounem vás překvapí svou skvělou chutí.  

Pokud salát nemáte jen jako přílohu a chcete, aby vás i zasytil, přidejte i nějaký zdroj bílkovin. Vhodnou volbou je například mozzarella, která jako jedna z mála sýrů neobsahuje příliš soli a má přijatelný obsah tuku.

Pro dochucení salátu nezapomínejte na kvalitní panenské oleje, některé vitaminy obsažené v zelenině jsou rozpustné v tucích a olej tak zajistí jejich správné využití. Kromě tradičního olivového oleje můžete zkusit i další – například olej dýňový, z vlašských ořechů nebo třeba avokádový.

Suroviny

červený meloun   100 g
cherry rajčata červená 100 g

polníček nebo mladý špenát

50 g
Mozzarella light 100 g
balsamicový ocet  10 ml
olivový olej 20 ml
bazalka

10 g

K podávání:

200 g celozrnného žitného chleba

Postup

Meloun očistíme a nakrájíme na menší kousky, cherry rajčata omyjeme a překrojíme napůl, přidáme mix salátů (například polníček a mladý špenát), zakápneme olivovým olejem, octem a přidáme natrhanou bazalku, dle chuti dosolíme a vše lehce promícháme. Před servírováním přidáme do salátu kuličky mozzarelly. Salát podáváme s celozrnným pečivem.

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

2 porce
energetická hodnota (kcal) kcal 434,8 147,4 869,6
350 - 550 kcal/porci
bílkoviny g 16,5 5,6 32,9 -
sacharidy g 51 17,3 102,1 -
z toho cukry g 7,2 2,4 14,3 -
tuky g 16,8 5,7 33,6 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g 5,6 1,9 11,1 ≤ 2 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g 0 0 0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g 8,7 3 17,5  1,4 g/100 g
přidaný cukr g 0 0 0 ≤ 3 g/100 g
sůl g 1,7 0,6 3,4 ≤ 0,875 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (lehký oběd). 





Mohlo by vás také zajímat: