Recepty 13. 11. 2019 | Ing. Hana Pávková MálkováIng. Hana Pávková Málková

Asijský salát s mangem a krevetami

Vyzkoušejte osvěžující salát s asijským nádechem!

Asijský salát
Asijský salát s mangem a krevetami - foto: Marek Žilka

Variací na zeleninové saláty je nespočet. Nesklouzněte do stereotypu a zkoušejte i méně tradiční varianty. Inspirovat se můžete i cizími kuchyněmi a jídelníček si čas od času zpestřit i exotičtějšími surovinami. Mango salátu kromě svěží chuti dodá i plno vitaminů a antioxidantů. Krevety salát obohatí o cenné bílkoviny a arašídy zase o prospěšné tuky.

Suroviny 

 salát ledový 100 g
 okurka  150 g
 mango  100 g
 cibule jarní  20 g
 limetková šťáva  15 ml
 olej sezamový  10 ml
 sójová omáčka  8 ml
 rybí omáčka  6 ml
 krevety  80 g
 olej řepkový

 4 ml

 arašídy pražené nesolené  20 g
 koriandr čerstvý  15 g
 chilli koření

1 g

Postup

Salát, okurku, jarní cibulku a mango omyjeme, očistíme a nakrájíme na tenké nudličky. Vše vložíme do mísy a promícháme. Připravíme si dresink – smícháme rybí a sójovou omáčkou, sezamový (nebo řepkový) olej, šťávu z limetky a chilli. Dresink vmícháme do salátu a přidáme pokrájený čerstvý koriandr.

Krevety opečeme krátce na pánvi na troše řepkového oleje a přidáme na salát. Před podáváním posypeme arašídy (můžeme předem lehce opražit na pánvi) a dle chuti můžeme přidat i čerstvou chilli papričku. 

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

1 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  476,4  90,1  476,4 400 - 700 kcal/porci
bílkoviny g  24,9  4,7  24,9 -
sacharidy g  29  5,5  29 -
z toho cukry g  18,8  3,6  18,8 -
tuky g  26,5  5  26,5 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  3,8  0,7  3,8 ≤ 2 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  7,7  1,5  7,7 ≥ 1,2/100 g
sůl g  1,7  0,3  1,7 ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  0,2  0  0,2 ≤ 3,0 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).





Mohlo by vás také zajímat: