Recepty 6. 11. 2019 | Ing. Hana Pávková MálkováIng. Hana Pávková Málková

Květákový nákyp s cottage cheese

Hledáte tip na zdravé a rychlé jídlo? Připravte si květákový nákyp.

Květákový nákyp
Květákový nákyp - foto: Marek Žilka

Květák je zdrojem mnoha prospěšných látek, kromě vlákniny nám dodává i vitaminy (C a K), minerální látky (zejména draslík) a obsahuje i látky s protirakovinnými účinky. Cottage, vejce a sýr dodají nákypu cenné bílkoviny, díky kterým nás lépe zasytí a lze ho využít jako plnohodnotnou svačinu či večeři.

Suroviny 

 květák 400 g
 sýr cottage  300 g
 vejce  150 g
 houska celozrnná  150 g
 sýr Madeland fitness  30 g
 sůl  2 g
 pepř  1 g
 oříšek muškátový  1 g

Postup

Květák rozebereme na růžičky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Celozrnné pečivo nakrájíme na kostičky a dáme do mísy. Přidáme žloutky, cottage, ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem a promícháme. Vychladlý květák rozkrájíme na menší kousky a přidáme k připravené směsi. V jiné míse si ušleháme sníh z bílků a opatrně vmícháme do směsi. Směs nalijeme do vymazané a vysypané formy (kulaté dortové nebo menších jednoporcových mističek), posypeme strouhaným sýrem a pečeme při 170 stupních (dle velikosti 15-30 minut). Před podáváním můžeme dozdobit nasekanou pažitkou a nastrouhaným sýrem.

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

2 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  494,1  95,6  988,1 400 - 700 kcal/porci
bílkoviny g  41,4  8  82,9 -
sacharidy g  43,9  8,5  87,7 -
z toho cukry g  10  1,9  20,1 -
tuky g  18,1  3,5  36,2 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  8,5  1,7  17,1 ≤ 2 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  7,2  1,4  14,5 ≥ 1,2/100 g
sůl g  3  0,6  6,1 ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3,0 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).





Mohlo by vás také zajímat: