Recepty 3. 3. 2021 | PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.

Ovesné müsli s řeckým jogurtem a ovocem

Ke každé porci patří 200 g řeckého jogurtu a 30 g libovolného ovoce! Obzvlášť hezky vypadají skleněné lahvičky. Navrstvěte müsli, jogurt, ovoce, müsli.

Foto: Karolína Alexiová

Oves se řadí mezi funkční potraviny, protože složky v něm obsažené příznivě ovlivňují zdraví člověka. Oves má vysokou nutriční hodnotu, obsahuje hodně bílkovin, vyznačuje se také poměrně vysokým obsahem tuku, s dobrým zastoupením kyseliny linolové, nadprůměrným obsahem thiaminu (vitaminu B1) a rozpustnou vlákninou s převahou beta-glukanů.

Celý test: Srovnávací analýza - Vločky známé i neznámé

  • Pozitivní účinky beta glukanů spočívají ve vlivu na snížení hladiny celkového cholesterolu, LDL-cholesterolu, krevního tlaku, regulaci hladiny krevního cukru a příznivém ovlivnění zažívacích funkcí.
  • Ovesné vločky mají široké kulinářské využití, vedle tradičního müsli je lze přidávat do polévek, sekaného masa, ovocných přesnídávek, vyrábět z nich kaše, sušenky, muffiny, nebo je umlít na mouku a použít například k přípravě palačinek nebo lívanců.

Ingredience 5 porcí

ovesné vločky 100 g
kokos strouhaný 10 g
ořechy para  30 g
ananas  40 g
olej řepkový 40 g
sirup čekankový  40 g
jogurt bílý řecký 0,1% Milko  1000 g
borůvky  150 g

Postup

  1. Para ořechy a sušený ananas nasekáme nahrubo.
  2. Pečící plech vyložíme pečícím papírem.
  3. Na středně horkou pánev vlijeme olej a sirup, promícháme a vsypeme vločky. Krátce orestujeme.
  4. K vločkám přidáme všechny suroviny, promícháme a rozložíme na plech.
  5. Necháme zapékat přibližně 10 minut při teplotě 150 °C. V průběhu alespoň 2x promícháme. 
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

5 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal  350  124  1752 350-550 kcal/porci
bílkoviny g  25  9  122 -
sacharidy g  28  10  137 -
     z toho cukry g  7,5  2,7  38 -
tuky g  15,2  5,4  76 -
     z toho   - - - -
     nasycené m. kyseliny (SFA) g  3,3  1,2  16,6 ≤ 2 g/100 g
     transmastné kyseliny (TFA) g 0 0 0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  9  3  47   1,4 g/100 g
sůl g  0,4  0,1  1,9 ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  1  0,4  5 ≤ 3 g/100g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (lehký oběd/snídaně).





Mohlo by vás také zajímat: