Těsto připravte z celozrnné mouky, místo másla můžete použít rostlinný tuk vhodný na tepelnou úpravu - např. Flora Gold a obohatíte tak koláč i o příznivé nenasycené mastné kyseliny.  Vejce jsou potřeba nejen z technologického hlediska, aby náplň ztuhla, ale i z nutričního, dodají koláči plnohodnotné bílkoviny. Místo smetany ale použijte do náplně cottage, který je také bohatý na bílkoviny a přitom obsahuje jen minimum tuku. Můžete přidat ještě řecký jogurt nebo tvaroh.

Koláč samozřejmě doplňte zeleninou, která by neměla chybět v žádném pokrmu. Pokud nemáte času nazbyt, použijte sterilovanou nebo mraženou zeleninu, kde vám odpadne i práce s očišťováním a krájením. Lze ale použít téměř jakoukoli zeleninu, kterou máte doma k dispozici. 

Suroviny 

sýr cottage  360 g
mouka celozrnná pšeničná jemná 160 g
Flora Gold 70 g
vejce (2ks) 100 g
jogurt bílý řecký 0,1% Milko 140 g
žloutek 40 g
bílek 60 g
kypřící prášek 4 g
voda na zředění (cca 25 ml) 25 ml
sterilovaná zelenina hrášek + mrkev 265 g
zázvor mletý 5 g
sůl 4 g
pepř 1 g

Postup

Do mísy dáme dva žloutky, Floru Gold, mouku, trochu kypřicího prášku, sůl a trochu vody, ručně vypracujeme těsto. Těsto vmačkáme do kulaté formy.

Připravíme si náplň. Do mísy dáme cottage, řecký jogurt, zbylé bílky a dvě celá vejce. Vše rozmícháme a přidáme pokrájený pórek a sterilovanou zeleninu. Zamícháme a hotovou náplň vlijeme na připravené těsto. Pečeme v troubě rozehřáté na 170 °C cca 40 minut, dokud není náplň ztuhlá. Ozdobíme čerstvou petrželkou. 

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

20 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal 96 147 1 923,1 110 kcal/porci
bílkoviny g 5,5 8,4 109,1 -
sacharidy g 7,2 11,1 144,1 -
z toho cukry g 1,4 2,2 28,8 -
tuky g 4,6 7 91,5 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g 1,6 2,4 31,4 ≤ 5 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g 0 0 0,5 ≤ 0,4 g/100 g
vláknina g 1,7 2,7 34,6  
sůl g 0,4 0,676 8,815 ≤ 1 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snacky, mražené krémy a zmrzlina).