Těsto připravte z celozrnné mouky, místo másla můžete použít rostlinný tuk vhodný na tepelnou úpravu - např. Flora Gold a obohatíte tak koláč i o příznivé nenasycené mastné kyseliny. Vejce jsou potřeba nejen z technologického hlediska, aby náplň ztuhla, ale i z nutričního, dodají koláči plnohodnotné bílkoviny. Místo smetany ale použijte do náplně cottage, který je také bohatý na bílkoviny a přitom obsahuje jen minimum tuku. Můžete přidat ještě řecký jogurt nebo tvaroh.
Slaný koláč s cottage sýrem
Klasický francouzský quiche je většinou kalorickou bombou, můžete ho ale připravit i v mnohem zdravější podobě. V tradičním slaném koláči se náplň připravuje z vajec, smetany a přidávají se i další tučné přísady, jako je například slanina a tučné sýry. Pokud na to ale půjdete jinak, z kalorické bomby uděláte nutričně vyvážený pokrm a určitě si na něm pochutnáte.

Koláč samozřejmě doplňte zeleninou, která by neměla chybět v žádném pokrmu. Pokud nemáte času nazbyt, použijte sterilovanou nebo mraženou zeleninu, kde vám odpadne i práce s očišťováním a krájením. Lze ale použít téměř jakoukoli zeleninu, kterou máte doma k dispozici.
Suroviny
| sýr cottage | 360 g |
| mouka celozrnná pšeničná jemná | 160 g |
| Flora Gold | 70 g |
| vejce (2ks) | 100 g |
| jogurt bílý řecký 0,1% Milko | 140 g |
| žloutek | 40 g |
| bílek | 60 g |
| kypřící prášek | 4 g |
| voda na zředění (cca 25 ml) | 25 ml |
| sterilovaná zelenina hrášek + mrkev | 265 g |
| zázvor mletý | 5 g |
| sůl | 4 g |
| pepř | 1 g |
Postup
Do mísy dáme dva žloutky, Floru Gold, mouku, trochu kypřicího prášku, sůl a trochu vody, ručně vypracujeme těsto. Těsto vmačkáme do kulaté formy.
Připravíme si náplň. Do mísy dáme cottage, řecký jogurt, zbylé bílky a dvě celá vejce. Vše rozmícháme a přidáme pokrájený pórek a sterilovanou zeleninu. Zamícháme a hotovou náplň vlijeme na připravené těsto. Pečeme v troubě rozehřáté na 170 °C cca 40 minut, dokud není náplň ztuhlá. Ozdobíme čerstvou petrželkou.
| výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
|
20 porcí | ||||
| energetická hodnota (kcal) | kcal | 96 | 147 | 1 923,1 | 110 kcal/porci |
| bílkoviny | g | 5,5 | 8,4 | 109,1 | - |
| sacharidy | g | 7,2 | 11,1 | 144,1 | - |
| z toho cukry | g | 1,4 | 2,2 | 28,8 | - |
| tuky | g | 4,6 | 7 | 91,5 | - |
| z toho | - | - | - | - | |
| nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 1,6 | 2,4 | 31,4 | ≤ 5 g/100 g |
| transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0,5 | ≤ 0,4 g/100 g |
| vláknina | g | 1,7 | 2,7 | 34,6 | |
| sůl | g | 0,4 | 0,676 | 8,815 | ≤ 1 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snacky, mražené krémy a zmrzlina).

Ing. Hana Pávková Málková
