Jak a proč používat lahůdkové droždí

Lahůdkové droždí jsou sušené kvasnice, které však nemají aktivní kvasicí účinek a tudíž nezpůsobují zažívací potíže. Dříve se droždí běžně používalo k dochucení polévek, pomazánek či jen tak na chleba s máslem a dnes tato voňavá směs zažívá opět znovuobjevení díky veganské a vegetariánské kuchyni. Je totiž úžasným dochucovadlem mající lehce sýrovou či masovou příchuť.

Droždí je však také vysoce zdraví prospěšné, protože obsahuje vysoký podíl kvalitních bílkovin (49 g ve 100 g droždí), vlákniny (27 g na 100 g), vitamínů skupiny B a chrom. Skvěle se hodí na dochucení, salátů, pomazánek, omáček či polévek a na výrobu veganských sýrů.

Suroviny 

cibule  100 g
žampiony bílé 100 g
rajčata 100 g
špagety celozrnné 70 g
sojová omáčka 20 g
vejce vařené 2ks 100 g
špenát baby 80 g
droždí 10 g
paprika mletá červená 5 g
citronónová šťáva 10 g
pepř 2 g
sůl 3 g

Postup

Na pánvi si rozehřejeme olej a opečeme pokrájenou cibuli, česnek a žampiony. Restujeme několik minut a pak přidáme rajčata. Vaříme cca 10 minut. Mezitím si uvaříme natvrdo vejce a také špagety v osolené vodě. Zeleninovou směs dochutíme paprikou, pepřem, citrónovou šťávou, sójovkou a na závěr posypeme baby špenátem, který necháme jen krátce na pánvi spařit. Zamícháme uvařené těstoviny, rozkrojené uvařené vejce a posypeme droždím

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

1 porce
energetická hodnota (kcal) kcal 539 98 539 400-700 kcal/porci
bílkoviny g 30 5,5 30 -
sacharidy g 67,3 12,2 67,3 -
z toho cukry g 10,3 1,9 10,3 -
tuky g 13 2,4 13 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g 3,5 0,6 3,5 ≤ 2 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g 0 0 0 ≤ 15 g/100 g
vláknina g 11,3 2,1 11,3 ≥1,2 g/100 g
sůl g 3,3 0,602 3,3 ≤ 0,875g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).