Jak a proč používat lahůdkové droždí
Lahůdkové droždí jsou sušené kvasnice, které však nemají aktivní kvasicí účinek a tudíž nezpůsobují zažívací potíže. Dříve se droždí běžně používalo k dochucení polévek, pomazánek či jen tak na chleba s máslem a dnes tato voňavá směs zažívá opět znovuobjevení díky veganské a vegetariánské kuchyni. Je totiž úžasným dochucovadlem mající lehce sýrovou či masovou příchuť.
Droždí je však také vysoce zdraví prospěšné, protože obsahuje vysoký podíl kvalitních bílkovin (49 g ve 100 g droždí), vlákniny (27 g na 100 g), vitamínů skupiny B a chrom. Skvěle se hodí na dochucení, salátů, pomazánek, omáček či polévek a na výrobu veganských sýrů.
Suroviny
cibule | 100 g |
žampiony bílé | 100 g |
rajčata | 100 g |
špagety celozrnné | 70 g |
sojová omáčka | 20 g |
vejce vařené 2ks | 100 g |
špenát baby | 80 g |
droždí | 10 g |
paprika mletá červená | 5 g |
citronónová šťáva | 10 g |
pepř | 2 g |
sůl | 3 g |
Postup
Na pánvi si rozehřejeme olej a opečeme pokrájenou cibuli, česnek a žampiony. Restujeme několik minut a pak přidáme rajčata. Vaříme cca 10 minut. Mezitím si uvaříme natvrdo vejce a také špagety v osolené vodě. Zeleninovou směs dochutíme paprikou, pepřem, citrónovou šťávou, sójovkou a na závěr posypeme baby špenátem, který necháme jen krátce na pánvi spařit. Zamícháme uvařené těstoviny, rozkrojené uvařené vejce a posypeme droždím
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
1 porce | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 539 | 98 | 539 | 400-700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 30 | 5,5 | 30 | - |
sacharidy | g | 67,3 | 12,2 | 67,3 | - |
z toho cukry | g | 10,3 | 1,9 | 10,3 | - |
tuky | g | 13 | 2,4 | 13 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 3,5 | 0,6 | 3,5 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 15 g/100 g |
vláknina | g | 11,3 | 2,1 | 11,3 | ≥1,2 g/100 g |
sůl | g | 3,3 | 0,602 | 3,3 | ≤ 0,875g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).