Sušené datle používám nejčastěji na výrobu této kakaové dobroty, protože jsou přirozeně sladké, mají skvělou konzistenci a jsou zdrojem energie, vlákniny, železa, draslíku, vitamínů B a antioxidantů. Pozor však s množstvím, jakékoli sušené ovoce má vyšší obsah cukrů a kalorií než čerstvé. Základem této nutelly jsou rozmixované a předem namočené datle. Pak přidávám kombinaci slunečnicových a konopných neloupaných semínek, ale můžete použít jakákoli jiná semena či ořechy. Před mixováním doporučuji semínka či ořechy orestovat na sucho na pánvi či v troubě, pomazánka z nich bude výrazně chuťově lepší.

Suroviny 

semínka slunečnicová  80 g
semínka konopná neloupaná 50 g
datle sušené 300 g
vanilkový extrakt 5 g
kakao 25 g

Postup

Vypeckované datle si v misce zalijeme vodou a necháme chvíli namáčet. Mezitím si na sucho na pánvi opražíme slunečnicová a konopná semínka. Vychladlá semínka rozmixujeme a přesypeme stranou. Datle rozmixujeme na jemnou kaši přidáním vody, ve které se namáčely. Pak přisypeme semínka, kakao a vanilkový extrakt a důkladně všechno rozmixujeme.

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

1 porce
energetická hodnota (kcal) kcal 1 588,7 345 1 588,7 350 kcal/100 g
bílkoviny g 37,2
8 37,2 -
sacharidy g 219,2
48 219,2 -
z toho cukry g 185,6 40 185,6 -
tuky g 54,3
12 54,3 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g 7,2
1,5 7,2 ≤ 6 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g 0
0 0 0,4 g/100 g
vláknina g 48,3
10,5 48,3  
sůl g 0,8
0,1 0,8 ≤ 1 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (cukrovinky).