Jak skutečně sušené ovoce na náš organismus působí? Co tělu dodává? Jisté je, že spolehlivě zažene chutě na sladké a zlepší trávení. Je rovněž rychlým zdrojem energie, například při sportu, a také přírodním přirozeným projímadlem. Snižuje tedy riziko nemocí trávicího traktu. Nutno ale přiznat, že jeho konzumace má nejen plusy, ale i mínusy, které bychom měli mít na zřeteli. 

Velkou výhodou sušených plodů je, že má vysoký obsah vlákniny. „I když obsahuje hodně sacharidů, díky množství vlákniny je pro organismus rozhodně prospěšnější než máslové cukroví,“ objasňuje dietoložka Karolína Hlavatá. Výhodou v porovnání s vánočním cukrovím je i to, že neobsahuje žádný tuk, a tedy ani cholesterol.

Je plné antioxidantů

Do zdravého jídelníčku sušené ovoce patří také proto, že je plné minerálních látek, stopových prvků, antioxidantů, které chrání organismus před působením volných radikálů. Jsou v něm i vitamíny. „Obsahuje třeba draslík, železo, hořčík, vitamín A,“ dodává dietoložka Karolína Hlavatá. Meruňky jsou například bohatým zdrojem hořčíku, vápníku, zinku a železa.

Pozor na sacharidy

Největším rizikem při konzumaci sušených plodů je poměrně velká energetická hodnota. „Sušením se snižuje podíl vody v ovoci a zákonitě se zvyšuje obsah sacharidů,“ varuje Karolína Hlavatá. Ke zdravému stravování tedy rozhodně vybírejte raději to bez přidaného cukru. Ideální jsou křížaly z neloupaných jablek.

Pozor na cukr

Napříkla. v 50 g běžných sušených švestek je 35,5 g sacharidů a jejich energetická hodnota činí 567,5 kJ. Avšak sušené švestky bez přídavku cukru mají sacharidů jen 14,05 g a energetická hodnota činí 250 kJ.

Opatrní by při konzumaci sušeného ovoce měli být zejména diabetici.

Méně krásné je bez chemie

Aby sušené ovoce zůstalo barevné a méně scvrklé, bývá většinou upraveno sířením. To může u citlivých jedinců způsobovat nadýmání, střevní potíže nebo bolest hlavy. „Je-li ovoce sířené, je třeba ho před jídlem propláchnout horkou vodou,“ doporučuje Karolína Hlavatá. Máte ale i jinou možnost, a to koupit si bioprodukt. Bude sice dražší a trochu nevzhledný, zato bez chemie. Ovoce si můžete také nasušit doma v sušičce nebo na radiátoru ústředního topení.

Ovoce sušené mrazem

Vyzkoušejte ovoce nebo i zeleninu sušené mrazem. Je sice dražší, ale stojí to za to. Nejen, že dobře vypadá, není v něm přidaný cukr a je velice chutné – krásně křupe! Díky šetrnému zpracování si zachovává kolem 90 procent původních vlastností – tvar, barvu, aroma, vitamíny i nutriční hodnoty. Mráz také zlikviduje většinu mikroorganismů a díky tomu má ovoce trvanlivost minimálně dva roky.