Čím tučnější ryba tím zdravější
U masa se podle výživových doporučení snažíme vybírat ta libovější s nižším podílem tuku, avšak u ryb to platí naopak. Čím tučnější ryba, tím pro naše zdraví prospěšnější. Rybí tuk je totiž zdrojem nenasycených mastných kyselin (především pro lidské zdraví cenné omega 3 mastné kyseliny), které podporují zdravé fungování srdce a cévního systému, příznivě regulují hodnoty cholesterolu v krvi a jsou protizánětlivé. Rybí tuk má také velmi pozitivní vliv na naší psychiku a celkový imunitní systém. Losos je tedy skvělá volba a navíc tělu dodáte stravitelné bílkoviny, jód, selen a vitamíny D, B a A.
Suroviny
losos | 120 g |
pesto bazalkové | 20 g |
citronová šťáva | 10 g |
těstoviny pohankové syrové | 70 g |
olivy černé bez pecky | 15 g |
rajčata | 150 g |
bazalka | 5 g |
sůl | 1 g |
olej olivový | 5 g |
Postup
Omytého lososa pokapeme citronovou šťávou a na vrchní stranu poklademe pesto. Dáme péct do vyhřáté trouby na 180 ° C na 20 minut. Mezitím si uvaříme v osolené vodě těstoviny a po uvaření smícháme s pokrájenými olivami, rajčaty a bazalkou. Zakápneme olivovým olejem.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
1 porce | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 659 | 166 | 659 | 400-700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 35,7 | 9 | 35,7 | - |
sacharidy | g | 57,8 | 14,6 | 57,8 | - |
z toho cukry | g | 6,9 | 1,7 | 6,9 | - |
tuky | g | 32,9 | 8,3 | 32,9 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 5,9 |
1,5 | 5,9 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 |
0 | 0 | ≤ 15 g/100 g |
vláknina | g | 5,4 | 1,4 | 5,4 | ≥1,2 g/100 g |
sůl | g | 1,9 | 0,484 | 1,9 | ≤ 0,875g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).