Recepty 16. 1. 2019 | Mgr. Zuzana DouchováMgr. Zuzana Douchová

Losos s pestem a těstovinovým salátem

Máme pro vás tip na odlehčenou a rychlou večeři. Pečený losos potřený bazalkovým pestem a doplněný pohankovými těstovinami s rajčaty, olivami a bazalkou. Výborná kombinace, kterou si zamilujete.

Netradiční losos s pestem
Losos s pestem - foto: Martina Matičková

Čím tučnější ryba tím zdravější

U masa se podle výživových doporučení snažíme vybírat ta libovější s nižším podílem tuku, avšak u ryb to platí naopak. Čím tučnější ryba, tím pro naše zdraví prospěšnější. Rybí tuk je totiž zdrojem nenasycených mastných kyselin (především pro lidské zdraví cenné omega 3 mastné kyseliny), které podporují zdravé fungování srdce a cévního systému, příznivě regulují hodnoty cholesterolu v krvi a jsou protizánětlivé. Rybí tuk má také velmi pozitivní vliv na naší psychiku a celkový imunitní systém. Losos je tedy skvělá volba a navíc tělu dodáte stravitelné bílkoviny, jód, selen a vitamíny D, B a A.

Suroviny 

losos  120 g
pesto bazalkové 20 g
citronová šťáva 10 g
těstoviny pohankové syrové 70 g
olivy černé bez pecky 15 g
rajčata 150 g
bazalka 5 g
sůl 1 g
olej olivový 5 g

Postup

Omytého lososa pokapeme citronovou šťávou a na vrchní stranu poklademe pesto. Dáme péct do vyhřáté trouby na 180 ° C na 20 minut. Mezitím si uvaříme v osolené vodě těstoviny a po uvaření smícháme s pokrájenými olivami, rajčaty a bazalkou. Zakápneme olivovým olejem.

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

1 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  659 166 659 400-700 kcal/porci
bílkoviny g  35,7 9 35,7 -
sacharidy g  57,8 14,6 57,8 -
z toho cukry g 6,9 1,7 6,9 -
tuky g  32,9 8,3 32,9 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g 5,9
1,5 5,9 ≤ 2 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g 0
0 0 ≤ 15 g/100 g
vláknina g  5,4 1,4 5,4 ≥1,2 g/100 g
sůl g  1,9 0,484 1,9 ≤ 0,875g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).





Mohlo by vás také zajímat: