Dýně je zdrojem řady prospěšných látek, obsahuje některé vitaminy (skupiny B, vitamin C a provitamin A), minerální látky (draslík, hořčík a další) a antioxidanty (betakaroten, lutein). S cizrnou, která pomazánce dodá bílkoviny, vlákninu a další příznivé živiny, tvoří skvělou kombinaci. Pro jemnější konzistenci přidejte do pomazánky žervé nebo například tvaroh, čímž ji obohatíte o další bílkoviny, dobře využitelný vápník a další cenné složky.

Pomazánku můžete ochutit libovolným kořením a mít ji tak pokaždé trochu jinou!

Suroviny

pečená dýně  300 g
uvařená nebo sterilovaná cizrna 300 g
žervé 90 g
česnek 3 g
sůl 3 g
chilli 1 g

Postup

Dýni upečeme doměkka (dle velikosti můžeme upéct v kuse, rozkrojenou napůl nebo nakrájenou na menší kousky). Z dýně odstraníme semínka, pokud máme dýni hokkaido, není třeba ji loupat, ostatní druhy oloupeme. Upečenou vychladlou dýni pokrájíme na menší kousky a společně s uvařenou nebo sterilovanou cizrnou a žervé rozmixujeme dohladka. Přidáme malé množství utřeného česneku, dochutíme solí a dle chuti i chilli nebo jiným kořením. Podáváme s celozrnným pečivem, můžeme dle chuti dozdobit semínky nebo čerstvými bylinkami.

výživové údaje 1 porce na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

 
energetická hodnota (kcal) kcal 955,2  137  955,2  350 kcal/100 g
bílkoviny g 39,3  5,6  39,3 -
sacharidy g 137,4  19,7  137,4 -
z toho cukry g 22,3  3,2  22,3 -
tuky g 27,2  3,9  27,2 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g 13,8  2,0  13,8 ≤ 4 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g 0  0  0 ≤ 0,3 g/100 g
vláknina g 29,2  4,2  29,2  
sůl g 3,2  0,5  3,2 ≤ 1 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (pomazánka).