Chutnají k bílému jogurtu, tvarohovému dipu, zeleninovým pomazánkám (vyzkoušejte je například k jarní pomazánce) nebo jen tak. Tvarohové dipy nebo čerstvými bylinkami ochucený skyr je ideální pro doplnění bílkovin. Bílkoviny spolu s obsaženou vlákninou dobře zasytí. Když přidáte ještě nakrájenou zeleninu, máte buď vydatnější svačinu nebo lehčí večeři.

Z nutričního hlediska jsou hrudky zajímavé především zmíněnými bílkovinami a dobrým složením tuků s převahou mono a více nenasycených mastných kyselin. 

Suroviny 

rajčata 140 g
mouka polohrubá 160 g
mouka celozrnná pšeničná jemná 180 g
kypřící prášek 12 g
oregano  
bazalka  
provensálské koření  
sůl  
jogurt bílý 250 g
sušená rajčata 30 g
česnek 12 g
cibule 50 g
sýr Eidam 30% 50 g
olivy černé 30 g
Flora Gold 100 g

Postup

Rajčata a cibuli nakrájíme na menší kousky, česnek, olivy a sušená rajčata nasekáme nadrobno. Sýr nastrouháme na hrubém struhadle. Do mísy si dáme prosátou mouku s práškem do pečiva, sušené koření, jogurt, Floru a nakonec zeleninu a strouhaný sýr. Důkladně promícháme. Pečícím papírem si vyložíme plech a polévkovou lžící děláme hrudky (na jeden plech 12). Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170-175 °C. Hotové hrudky mají zlatavou barvu.

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

24 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal  103,5  223  2277 max 110 kcal/porci g
bílkoviny g  3,3  7,1  72 -
sacharidy g 12,1  26 266 -
z toho cukry g  1,3  2,8  29 -
tuky g  4,3  9,2  94 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  1,2 2,6 26 ≤ 6 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0,1  0,76 ≤ 0,4 g/100 g
vláknina g  1,7  3,7  38  
sůl g  0,4  0,9  10 ≤ 1 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 20 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).