Chutnají k bílému jogurtu, tvarohovému dipu, zeleninovým pomazánkám (vyzkoušejte je například k jarní pomazánce) nebo jen tak. Tvarohové dipy nebo čerstvými bylinkami ochucený skyr je ideální pro doplnění bílkovin. Bílkoviny spolu s obsaženou vlákninou dobře zasytí. Když přidáte ještě nakrájenou zeleninu, máte buď vydatnější svačinu nebo lehčí večeři.
Provensálské hrudky
Provensálské hrudky příjemně oživí tradiční svačiny. Díky jogurtu a zelenině zůstávají vláčné i 2 dny po upečení. Nejsou mastné a nedrobí, takže se hodí jako svačina do práce, do školy nebo na cesty. Jsou populární i mezi dětmi, protože voní jako oblíbená pizza.

Z nutričního hlediska jsou hrudky zajímavé především zmíněnými bílkovinami a dobrým složením tuků s převahou mono a více nenasycených mastných kyselin.
Suroviny
| rajčata | 140 g |
| mouka polohrubá | 160 g |
| mouka celozrnná pšeničná jemná | 180 g |
| kypřící prášek | 12 g |
| oregano | |
| bazalka | |
| provensálské koření | |
| sůl | |
| jogurt bílý | 250 g |
| sušená rajčata | 30 g |
| česnek | 12 g |
| cibule | 50 g |
| sýr Eidam 30% | 50 g |
| olivy černé | 30 g |
| Flora Gold | 100 g |
Postup
Rajčata a cibuli nakrájíme na menší kousky, česnek, olivy a sušená rajčata nasekáme nadrobno. Sýr nastrouháme na hrubém struhadle. Do mísy si dáme prosátou mouku s práškem do pečiva, sušené koření, jogurt, Floru a nakonec zeleninu a strouhaný sýr. Důkladně promícháme. Pečícím papírem si vyložíme plech a polévkovou lžící děláme hrudky (na jeden plech 12). Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170-175 °C. Hotové hrudky mají zlatavou barvu.
| výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
|
24 porcí | ||||
| energetická hodnota (kcal) | kcal | 103,5 | 223 | 2277 | max 110 kcal/porci g |
| bílkoviny | g | 3,3 | 7,1 | 72 | - |
| sacharidy | g | 12,1 | 26 | 266 | - |
| z toho cukry | g | 1,3 | 2,8 | 29 | - |
| tuky | g | 4,3 | 9,2 | 94 | - |
| z toho | - | - | - | - | |
| nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 1,2 | 2,6 | 26 | ≤ 6 g/100 g |
| transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0,1 | 0,76 | ≤ 0,4 g/100 g |
| vláknina | g | 1,7 | 3,7 | 38 | |
| sůl | g | 0,4 | 0,9 | 10 | ≤ 1 g/100 g |
| přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 20 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).


