Místo tradiční máslové sušenkové krusty si připravíme vločkový korpus. Vločky dodají dortu prospěšnou vlákninu, stejně tak čekankový sirup, který použijeme k oslazení. Není třeba přidávat žádný tuk, pro dochucení přidáme jen trochu kokosu.
Náplň si připravíme z tvarohu, můžeme použít nízkotučný, případně i polotučný tvaroh (část lze nahradit i ricottou nebo skyrem). Mango dodá dezertu kromě exotického nádechu i vlákninu a další prospěšné látky. Pro sladší chuť přidáme i banán.
Celý dezert už jen doladí mangové pyré, jehož příprava je opravdu rychlá a jednoduchá.
Suroviny
Na korpus:
ovesné vločky | 100 g |
kokos strouhaný | 20 g |
vejce 1 ks | 50 g |
sirup čekankový | 30 g |
Na tvarohovou náplň:
tvaroh nízkotučný | 300 g |
mango | 170 g |
banán | 130 g |
vejce 2 ks | 100 g |
vanilkový puding v prášku | 10 g |
cukr | 20 g |
vanilka mletá | 2 g |
Na mangové pyré:
mango | 170 g |
želatina v prášku | 6 g |
Postup
Ovesné vločky nameleme a smícháme s kokosem. Přidáme jedno vejce a čekankový sirup (lze případně nahradit medem). Směs ručně prohněteme a dáme do formy vyložené pečicím papírem. Dáme předpéct do předehřáté trouby na 180 °C cca 10 minut.
Připravíme si náplň. Mango rozmixujeme (rozmixujeme rovnou i mango, které použijeme na horní vrstvu, polovinu rozmixovaného manga si dáme stranou), banán také rozmixujeme. Tvaroh vyšleháme se žloutky, přidáme vanilkový pudink (prášek), vanilku, mango a banán a rozmícháme. Z bílků si ušleháme sníh, lehce přisladíme a opatrně vmícháme do tvarohové směsi. Náplň nalijeme na předpečené těsto a pečeme při 170 °C cca 40 minut, dokud náplň neztuhne.
Připravíme si mangové pyré. Zbylé rozmixované mango dáme do hrnce a přidáme želatinu v prášku, pomalu zahříváme, aby se želatina rozpustila. Necháme lehce zchladnout a nalijeme na vychladlý dort. Necháme v lednici ztuhnout. Před podáváním můžeme ještě dozdobit kokosovými plátky.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
14 porcí | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 105 | 132 | 1 468 | 110 kcal/porci |
bílkoviny | g | 5 | 7 | 77 | - |
sacharidy | g | 14 | 18 | 201 | - |
z toho cukry | g | 7 | 8 | 93 | - |
tuky | g | 2,6 | 3,3 | 33,8 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 1,3 | 1,7 | 18,7 | ≤ 6 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,4 g/100 g |
vláknina | g | 3 | 4 | 43 | |
sůl | g | 0,1 | 0,1 | 1,5 | ≤ 1 g/100 g |
přidaný cukr | g | 2 | 2 | 24 | ≤ 20 g/100g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).