Místo tradiční máslové sušenkové krusty si připravíme vločkový korpus. Vločky dodají dortu prospěšnou vlákninu, stejně tak čekankový sirup, který použijeme k oslazení. Není třeba přidávat žádný tuk, pro dochucení přidáme jen trochu kokosu.

Náplň si připravíme z tvarohu, můžeme použít nízkotučný, případně i polotučný tvaroh (část lze nahradit i ricottou nebo skyrem). Mango dodá dezertu kromě exotického nádechu i vlákninu a další prospěšné látky. Pro sladší chuť přidáme i banán.

Celý dezert už jen doladí mangové pyré, jehož příprava je opravdu rychlá a jednoduchá. 

Suroviny 

Na korpus:

 ovesné vločky  100 g
 kokos strouhaný  20 g
 vejce 1 ks  50 g
 sirup čekankový  30 g

Na tvarohovou náplň:

tvaroh nízkotučný 300 g
mango 170 g
banán 130 g
vejce 2 ks 100 g
vanilkový puding v prášku 10 g
cukr 20 g
vanilka mletá                                              2 g

Na mangové pyré:

mango 170 g
želatina v prášku                                         6 g

Postup

Ovesné vločky nameleme a smícháme s kokosem. Přidáme jedno vejce a čekankový sirup (lze případně nahradit medem). Směs ručně prohněteme a dáme do formy vyložené pečicím papírem. Dáme předpéct do předehřáté trouby na 180 °C cca 10 minut. 

Připravíme si náplň. Mango rozmixujeme (rozmixujeme rovnou i mango, které použijeme na horní vrstvu, polovinu rozmixovaného manga si dáme stranou), banán také rozmixujeme. Tvaroh vyšleháme se žloutky, přidáme vanilkový pudink (prášek), vanilku, mango a banán a rozmícháme. Z bílků si ušleháme sníh, lehce přisladíme a opatrně vmícháme do tvarohové směsi. Náplň nalijeme na předpečené těsto a pečeme při 170 °C cca 40 minut, dokud náplň neztuhne.

Připravíme si mangové pyré. Zbylé rozmixované mango dáme do hrnce a přidáme želatinu v prášku, pomalu zahříváme, aby se želatina rozpustila. Necháme lehce zchladnout a nalijeme na vychladlý dort. Necháme v lednici ztuhnout. Před podáváním můžeme ještě dozdobit kokosovými plátky.

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

14 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal 105  132  1 468 110 kcal/porci
bílkoviny g  5  7  77 -
sacharidy g  14  18  201 -
z toho cukry g  7  8  93 -
tuky g  2,6  3,3  33,8 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  1,3 1,7  18,7 ≤ 6 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,4 g/100 g
vláknina g  3  4  43  
sůl g  0,1  0,1  1,5 ≤ 1 g/100 g
přidaný cukr g 2 2 24 ≤ 20 g/100g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).