Recepty 18. 9. 2019 | Ing. Hana Pávková MálkováIng. Hana Pávková Málková

Mangový "cheesecake" na vločkovém korpusu

Cheesecake je klasika, kterou asi není třeba představovat. Tradiční varianta tohoto dezertu je ovšem energeticky velmi vydatná, lze ho ale připravit i zdravěji! A my si připravíme trochu exotickou mangovou verzi.

Mangový "cheesecake" - foto: Marek Žilka

Místo tradiční máslové sušenkové krusty si připravíme vločkový korpus. Vločky dodají dortu prospěšnou vlákninu, stejně tak čekankový sirup, který použijeme k oslazení. Není třeba přidávat žádný tuk, pro dochucení přidáme jen trochu kokosu.

Náplň si připravíme z tvarohu, můžeme použít nízkotučný, případně i polotučný tvaroh (část lze nahradit i ricottou nebo skyrem). Mango dodá dezertu kromě exotického nádechu i vlákninu a další prospěšné látky. Pro sladší chuť přidáme i banán.

Celý dezert už jen doladí mangové pyré, jehož příprava je opravdu rychlá a jednoduchá. 

Suroviny 

Na korpus:

 ovesné vločky  100 g
 kokos strouhaný  20 g
 vejce 1 ks  50 g
 sirup čekankový  30 g

Na tvarohovou náplň:

tvaroh nízkotučný 300 g
mango 170 g
banán 130 g
vejce 2 ks 100 g
vanilkový puding v prášku 10 g
cukr 20 g
vanilka mletá                                              2 g

Na mangové pyré:

mango 170 g
želatina v prášku                                         6 g

Postup

Ovesné vločky nameleme a smícháme s kokosem. Přidáme jedno vejce a čekankový sirup (lze případně nahradit medem). Směs ručně prohněteme a dáme do formy vyložené pečicím papírem. Dáme předpéct do předehřáté trouby na 180 °C cca 10 minut. 

Připravíme si náplň. Mango rozmixujeme (rozmixujeme rovnou i mango, které použijeme na horní vrstvu, polovinu rozmixovaného manga si dáme stranou), banán také rozmixujeme. Tvaroh vyšleháme se žloutky, přidáme vanilkový pudink (prášek), vanilku, mango a banán a rozmícháme. Z bílků si ušleháme sníh, lehce přisladíme a opatrně vmícháme do tvarohové směsi. Náplň nalijeme na předpečené těsto a pečeme při 170 °C cca 40 minut, dokud náplň neztuhne.

Připravíme si mangové pyré. Zbylé rozmixované mango dáme do hrnce a přidáme želatinu v prášku, pomalu zahříváme, aby se želatina rozpustila. Necháme lehce zchladnout a nalijeme na vychladlý dort. Necháme v lednici ztuhnout. Před podáváním můžeme ještě dozdobit kokosovými plátky.

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

14 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal 105  132  1 468 110 kcal/porci
bílkoviny g  5  7  77 -
sacharidy g  14  18  201 -
z toho cukry g  7  8  93 -
tuky g  2,6  3,3  33,8 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  1,3 1,7  18,7 ≤ 6 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,4 g/100 g
vláknina g  3  4  43  
sůl g  0,1  0,1  1,5 ≤ 1 g/100 g
přidaný cukr g 2 2 24 ≤ 20 g/100g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).





Mohlo by vás také zajímat: