Suroviny
NA TĚSTO: | |
kefír nízkotučný | 500 ml |
ovesné vločky | 100 g |
mouka celozrnná pšeničná hladká | 130 g |
jablka strouhaná - se slupkou | 100 g |
jedlá soda | 5 g |
bezfosfátový kypřící prášek | 5 g |
vejce (2 ks) | 100 g |
sůl | 1 g |
skořice mletá | 3 g |
NA OVOCNOU SMĚS: | |
cukr třtinový | 40 g |
zahradní ovoce: maliny, jahody, červený rybíz, jahody | 600 g |
vanilková zmrzlina | 420 g |
Postup
Lívance: nejprve si připravíme těsto na lívance, které důkladně prošleháme buď metlou nebo šlehačem. Necháme chvilku odstát. Rozehřejeme si pánev, olejem v rozprašovači (nebo peroutkou) postříkáme pánev a z obou stran opékáme lívance.
Ovocná směs se zmrzlinou : ovoce lehce promačkáme, jahody nakrájíme na menší kousky a v misce smícháme se lžící třtinového cukru. Na talíř dáme hotové lívance (5 ks na porci), pomažeme je ovocnou směsí a doprostřed dáme 2 kopečky zmrzliny (1 kopeček po 35 ml).
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
6 porcí | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 428,7 | 131,8 | 2 572,3 | 400-700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 13,8 | 4,2 | 82,7 | - |
sacharidy | g | 67,3 | 20,7 | 403,8 | - |
z toho cukry | g | 34,5 | 10,6 | 207,2 | - |
tuky | g | 10,1 | 3,1 | 60,4 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 6,2 | 1,9 | 37,1 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15g/100 g |
vláknina | g | 8,9 | 2,7 | 53,5 | ≥1,2 g/100 g |
sůl | g | 1,2 | 0,4 | 7,4 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 6,7 | 2,1 | 40,0 | ≤ 3 g/100g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).