Suroviny

 

NA TĚSTO:  
kefír nízkotučný 500 ml
ovesné vločky  100 g
mouka celozrnná pšeničná hladká 130 g
jablka strouhaná - se slupkou 100 g
jedlá soda 5 g
bezfosfátový kypřící prášek 5 g
vejce (2 ks) 100 g
sůl 1 g
skořice mletá 3 g
NA OVOCNOU SMĚS:  
cukr třtinový  40 g
zahradní ovoce: maliny, jahody, červený rybíz, jahody  600 g
   
vanilková zmrzlina  420 g

Která zmrzlina nejvíc chutná odborníkům? 

Zmrzliny jsou oblíbené mezi širokou veřejností a zejména v létě výrazně stoupá prodej těch točených a na dřívku. Ledovou pochoutku si můžete dopřát i ve vaničce, a to po celý rok. Víte, které vaničkové zmrzliny za to stojí a které vás mohou zklamat? Odpověď společně s výsledky 25 vaničkových zmrzlin najdete v článku: Test vaničkových zmrzlin. Víte, po které sáhnout?

Postup

Lívance: nejprve si připravíme těsto na lívance, které důkladně prošleháme buď metlou nebo šlehačem. Necháme chvilku odstát. Rozehřejeme si pánev, olejem v rozprašovači (nebo peroutkou) postříkáme pánev a z obou stran opékáme lívance.

Ovocná směs se zmrzlinou : ovoce lehce promačkáme, jahody nakrájíme na menší kousky a v misce smícháme se lžící třtinového cukru. Na talíř dáme hotové lívance (5 ks na porci), pomažeme je ovocnou směsí a doprostřed dáme 2 kopečky zmrzliny (1 kopeček po 35 ml).

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

6 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal 428,7 131,8 2 572,3 400-700 kcal/porci
bílkoviny g 13,8 4,2 82,7 -
sacharidy g 67,3 20,7 403,8 -
   z toho cukry g 34,5 10,6 207,2 -
tuky g 10,1 3,1 60,4 -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g 6,2 1,9 37,1 ≤ 2 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g 0 0 0 ≤ 0,15g/100 g
vláknina g 8,9 2,7 53,5 ≥1,2 g/100 g
sůl g 1,2 0,4 7,4 ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g 6,7 2,1 40,0 ≤ 3 g/100g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).