Domácí mandlová mouka

Mandlovou mouku si připravte raději doma rozmixováním mandlí bez slupky, zachováte tak důležité zdravé tuky, díky kterým pak můžeme ubrat na tuku v receptu. Mandle před mletím zbavte slupky tak, že je spaříte horkou vodou, chvíli namáčíte, a pak slupku jednoduše sloupnete. Nebo kupte rovnou mandle loupané. Pokud budete mandlovou mouku kupovat, tak volte s vyšším obsahem tuku. V případě, že bude těsto příliš suché, tak přidejte ještě tuk navíc.

Suroviny 

mouka mandlová 300 g
mouka rýžová 100 g
Hera 100 g
med  140 g
jedlá soda  5 g
mandlové aroma  5 g
žloutek 20 g
marmeláda rybízová  60 g

sůl            

 1 g


Postup

Oloupané mandle nejdříve orestujeme na sucho na pánvi. Pak je v mixéru rozmixujeme na jemnou mouku. V míse ji smícháme s rýžovou moukou, špetkou soli, citrónovou kůrou a lžičkou sody. Pak přidáme změklou Heru, žloutek, med, mandlový extrakt a důkladně vše spojíme. Těsto zabalíme do fólie a necháme v lednici uležet, ideálně přes noc. Druhý den těsto rozdělíme na 4 díly a z každého dílu vytvoříme 16 menších kuliček, občas si namočíme ruce, aby se těsto nelepilo. Kuličky dáme na plech vyložený pečícím papírem, splácneme a prstem uděláme veprostřed důlek. V předehřáté troubě na 170 ° C pečeme 5-7 min dozlatova. Dáme vychladnout a na závěr do důlku uprostřed dáme naší oblíbenou marmeládu a klidně ještě půlku mandle.

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

60 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal  47,4  389  2843,73 110 kcal/porci
bílkoviny g  2,8  23,1  169,176 -
sacharidy g  4,2  34,2  250,07 -
z toho cukry g  2,8  23,2  169,62 -
tuky g  2  16,3  118,96 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  0,7  5,7  41,92 ≤ 6 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,4 g/100 g
vláknina g  0,8  6,6  48,43  
sůl g  0,1  0,6  4,7 ≤ 1 g/100 g
přidaný cukr g  2,4  19,9  145,4 ≤ 20 g/100g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).