Lehoučké a lehké cukroví je zároveň úplně bez bílé mouky, lepku, bílého cukru a másla. Místo klasické mouky je v receptu použita kombinace mandlové a rýžové mouky. 
  
  
  Domácí mandlová mouka
Mandlovou mouku si připravte raději doma rozmixováním mandlí bez slupky, zachováte tak důležité zdravé tuky, díky kterým pak můžeme ubrat na tuku v receptu. Mandle před mletím zbavte slupky tak, že je spaříte horkou vodou, chvíli namáčíte, a pak slupku jednoduše sloupnete. Nebo kupte rovnou mandle loupané. Pokud budete mandlovou mouku kupovat, tak volte s vyšším obsahem tuku. V případě, že bude těsto příliš suché, tak přidejte ještě tuk navíc.
 
  
  
Suroviny 
| mouka mandlová | 300 g | 
| mouka rýžová | 100 g | 
| Hera | 100 g | 
| med | 140 g | 
| jedlá soda | 5 g | 
| mandlové aroma | 5 g | 
| žloutek | 20 g | 
| marmeláda rybízová | 60 g | 
| sůl             | 1 g | 
Postup
Oloupané mandle nejdříve orestujeme na sucho na pánvi. Pak je v mixéru rozmixujeme na jemnou mouku. V míse ji smícháme s rýžovou moukou, špetkou soli, citrónovou kůrou a lžičkou sody. Pak přidáme změklou Heru, žloutek, med, mandlový extrakt a důkladně vše spojíme. Těsto zabalíme do fólie a necháme v lednici uležet, ideálně přes noc. Druhý den těsto rozdělíme na 4 díly a z každého dílu vytvoříme 16 menších kuliček, občas si namočíme ruce, aby se těsto nelepilo. Kuličky dáme na plech vyložený pečícím papírem, splácneme a prstem uděláme veprostřed důlek. V předehřáté troubě na 170 ° C pečeme 5-7 min dozlatova. Dáme vychladnout a na závěr do důlku uprostřed dáme naší oblíbenou marmeládu a klidně ještě půlku mandle.
| výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | 
|  |  |  |   | 60 porcí | 
| energetická hodnota (kcal) | kcal | 47,4 | 389 | 2843,73 | 110 kcal/porci | 
| bílkoviny | g | 2,8 | 23,1 | 169,176 | - | 
| sacharidy | g | 4,2 | 34,2 | 250,07 | - | 
| z toho cukry | g | 2,8 | 23,2 | 169,62 | - | 
| tuky | g | 2 | 16,3 | 118,96 | - | 
| z toho |  | - | - | - | - | 
| nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 0,7 | 5,7 | 41,92 | ≤ 6 g/100 g | 
| transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,4 g/100 g | 
| vláknina | g | 0,8 | 6,6 | 48,43 |  | 
| sůl | g | 0,1 | 0,6 | 4,7 | ≤ 1 g/100 g | 
| přidaný cukr | g | 2,4 | 19,9 | 145,4 | ≤ 20 g/100g | 
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).