Krůtí prsa obsahují asi 20 % velmi kvalitních bílkovin a zároveň mají málo tuku. Aby maso nebylo suché, naložte ho den předem do jogurtu, krásně zkřehne. Celozrnný knäckebrot obohatí řízečky o vlákninu a zajistí i křupavost, která k řízkům bezpochyby patří. Sezamová semínka dodají prospěšné tuky. Brambory a batáty představují především zdroj komplexních sacharidů, ale i některých vitamínů, karotenoidů a minerálních látek. Jogurtový dip celý pokrm vyšperkuje nejen chuťově, ale dodá i prospěšné bakterie a cenný vápník.

Pokud řízky a hranolky budete péct v troubě, ušetříte oproti klasické úpravě smažením velké množství tuku a přitom si na nich i tak pochutnáte. 

Suroviny 

Řízečky:  
krůtí prsa  400 g
bílý polotučný jogurt  100 g
knäckebrot    80 g
řepkový olej  10 ml
sezamová semínka    15 g

 

Hranolky:  
brambory  400 g
batáty  400 g
řepkový olej  20 ml
sůl     3 g

 

Dip:  
bíly polotučný jogurt 200 g
pažitka   10 g
petrželová nať     8 g
česnek     2 g


Postup 

  1. Krůtí prsa očistíme a nakrájíme na malé řízečky. Maso naložíme (ideálně den předem) do jogurtu.
  2. Připravíme si hranolky. Brambory a batáty oloupeme a nakrájíme na hranolky. V míse promícháme s olejem a dáme péct do trouby na 200 stupňů cca 15 minut. Vyndáme z trouby a dle chuti osolíme.
  3. Poté si připravíme strouhanku z knäckebrotu - knäckebrot nadrtíme (nejlépe to jde v sáčku za pomoci paličky na maso) a smícháme se sezamovými semínky.
  4. Připravené řízečky obalujeme ve strouhance a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Řízečky z obou stran postříkáme olejem (praktický je olej ve spreji). Dáme péct do trouby na 170 stupňů cca 12 minut a poté ještě dopečeme při 200 stupních cca 3 minuty.
  5. K podávání si připravíme jogurtový dip. Jogurt rozmícháme s malým množstvím utřeného česneku a přidáme nasekanou pažitku a petrželku.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

4 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  500,6  147,2  2002,6 400 - 700 kcal/porci
bílkoviny g  34,4  10,1  137,7 -
sacharidy g  57,9  17  231,6 -
z toho cukry g  9,1  2,7  36,5 -
tuky g  13,4  4  53,8 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  2,6  0,8  10,5 ≤ 2 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  9,1  2,7  36,2 ≥ 1,2/100 g
sůl g  1,2  0,4  4,8 ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3,0 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).