Krůtí prsa obsahují asi 20 % velmi kvalitních bílkovin a zároveň mají málo tuku. Aby maso nebylo suché, naložte ho den předem do jogurtu, krásně zkřehne. Celozrnný knäckebrot obohatí řízečky o vlákninu a zajistí i křupavost, která k řízkům bezpochyby patří. Sezamová semínka dodají prospěšné tuky. Brambory a batáty představují především zdroj komplexních sacharidů, ale i některých vitamínů, karotenoidů a minerálních látek. Jogurtový dip celý pokrm vyšperkuje nejen chuťově, ale dodá i prospěšné bakterie a cenný vápník.
Krůtí řízečky z trouby s hranolky
I řízky mohou být připravené zdravým způsobem, a dokonce i s hranolky!

Pokud řízky a hranolky budete péct v troubě, ušetříte oproti klasické úpravě smažením velké množství tuku a přitom si na nich i tak pochutnáte.
Suroviny
| Řízečky: | |
| krůtí prsa | 400 g |
| bílý polotučný jogurt | 100 g |
| knäckebrot | 80 g |
| řepkový olej | 10 ml |
| sezamová semínka | 15 g |
| Hranolky: | |
| brambory | 400 g |
| batáty | 400 g |
| řepkový olej | 20 ml |
| sůl | 3 g |
| Dip: | |
| bíly polotučný jogurt | 200 g |
| pažitka | 10 g |
| petrželová nať | 8 g |
| česnek | 2 g |
Postup
- Krůtí prsa očistíme a nakrájíme na malé řízečky. Maso naložíme (ideálně den předem) do jogurtu.
- Připravíme si hranolky. Brambory a batáty oloupeme a nakrájíme na hranolky. V míse promícháme s olejem a dáme péct do trouby na 200 stupňů cca 15 minut. Vyndáme z trouby a dle chuti osolíme.
- Poté si připravíme strouhanku z knäckebrotu - knäckebrot nadrtíme (nejlépe to jde v sáčku za pomoci paličky na maso) a smícháme se sezamovými semínky.
- Připravené řízečky obalujeme ve strouhance a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Řízečky z obou stran postříkáme olejem (praktický je olej ve spreji). Dáme péct do trouby na 170 stupňů cca 12 minut a poté ještě dopečeme při 200 stupních cca 3 minuty.
- K podávání si připravíme jogurtový dip. Jogurt rozmícháme s malým množstvím utřeného česneku a přidáme nasekanou pažitku a petrželku.
| výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
|
4 porce | ||||
| energetická hodnota (kcal) | kcal | 500,6 | 147,2 | 2002,6 | 400 - 700 kcal/porci |
| bílkoviny | g | 34,4 | 10,1 | 137,7 | - |
| sacharidy | g | 57,9 | 17 | 231,6 | - |
| z toho cukry | g | 9,1 | 2,7 | 36,5 | - |
| tuky | g | 13,4 | 4 | 53,8 | - |
| z toho | - | - | - | - | |
| nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 2,6 | 0,8 | 10,5 | ≤ 2 g/100 g |
| transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
| vláknina | g | 9,1 | 2,7 | 36,2 | ≥ 1,2/100 g |
| sůl | g | 1,2 | 0,4 | 4,8 | ≤ 0,875 g/100 g |
| přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3,0 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).
Mohlo by vás také zajímat:

Ing. Hana Pávková Málková
