Krém z tvarohu a ricotty je přímo nabitý bílkovinami a vápníkem, který je velmi důležitý zejména pro naše kosti.

K oslazení je vhodné použít čekankový sirup, který je výjimkou mezi všemi možnými sirupy, obsahuje jen minimum cukru a jeho základ tvoří inulin (druh rozpustné vlákniny). Pokud čekankový sirup nemáte, můžete ho nahradit jiným sirupem, cukrem nebo medem, pak ale počítejte, že obsah cukru bude vyšší.

Jahody jsou skvělým zdrojem vitaminu C i některých dalších vitaminů, antioxidantů (zejména anthokyanů) a některých minerálních látek. Dezert lze  připravit kdykoli, a to z jahod mražených.

Ingredience 7 porcí

Jahody  500 g
Nízkotučná ricotta  250 g
Tvaroh měkky 0,5 %  250 g
Čekankový sirup  30 g
Šťáva z limety 10 ml
Vanilka mletá 2 g


Postup

  1. Jahody svaříme v hrnci s trochou vody a kapkou čekankového sirupu.
  2. Jakmile budou jahody rozvařené, rozmixujeme a necháme dobře vychladit.
  3. Tvaroh, ricottu a čekankový sirup vyšleháme do pěny, přidáme i semínka z vanilkového lusku nebo vanilkový extrakt. Můžeme přidat i citronovou kůru.
  4. Dezert servírujeme na malém talířku nebo ve skleničce – nejdříve krém a na něj nalijeme jahodové pyré
  5. Na závěr zakápneme šťávou z limetky.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

7 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal  108,4 72,8 758,91  110 kcal/porci
bílkoviny g  9,0  6,0  62,84 -
sacharidy g  8,8  5,9  61,418 -
z toho cukry g  5,3  3,6  37,41 -
tuky g  3,2  2,2  22,51 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  1,8  1,2  12,85 ≤ 6 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,4 g/100 g
vláknina g  4,1  2,8  28,712  
sůl g  0,2  0,1  1,5 ≤ 1 g/100 g
přidaný cukr g  0,6  0,4  3,9 ≤ 20 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).