Brambory zajistí zdroj sacharidů. Plnohodnotné bílkoviny dodá vejce. Houby polévku obohatí nejen chuťově, ale i nutričně, obsahují velké množství vlákniny a některé minerální látky.
Tradiční kulajda obsahuje poměrně velké množství smetany a díky tomu je i hodně tučná. Pokud smetanu nahradíme mlékem, ušetříme plno tuku a energie.
Polévku zdravěji zahustíme tak, že část polévky po uvaření rozmixujeme. Díky tomu není třeba přidávat žádnou mouku.
Ingredience 4 porce
Zeleninový vývar | 800 g |
Brambory | 400 g |
Houby | 280 g |
Polotučné mléko 1,5 % | 100 ml |
Šalotka | 50 g |
Vejce 4ks | 200 g |
Řepkový olej | 12 g |
Kmín | 2 g |
Nové koření | 2 g |
Bobkový list | 2 g |
Kopr | 20 g |
Ocet | 8 ml |
Sůl | 4 g |
Postup
- Houby očistíme a nakrájíme. Šalotku také očistíme a nakrájíme nadrobno.
- Na řepkovém oleji orestujeme šalotku a po chvíli přidáme i houby, ochutíme solí a kmínem a chvilku restujeme. Přidáme bobkový list, nové koření a podlijeme vývarem a mlékem.
- Brambory oloupeme, nakrájíme na malé kostičky a přidáme do polévky, vaříme do změknutí.
- Z polévky vyndáme bobkový list, nové koření a cca 1/2 brambor a hub. Zbytek polévky rozmixujeme dohladka. Do rozmixované polévky vrátíme brambory a houby a dochutíme dle chuti octem a solí.
- Na závěr do polévky přidáme čerstvý kopr a zastřené nebo vařené vejce.
-
Zastřené vejce připravíme tak, že v hrnci přivedeme k varu vodu ochucenou kapkou octa a poté trochu ztlumíme teplotu. Vodu v hrnci zamícháme, aby se vytvořil vír, doprostřed vlijeme vajíčko (bílek by měl díky víru obalit žloutek) a vaříme cca 3-4 minuty.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
4 porce | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 291 | 62 | 1 160 | 100 kcal/100 g |
bílkoviny | g | 12,6 | 2,7 | 50,4 | - |
sacharidy | g | 27,3 | 5,8 | 109 | - |
z toho cukry | g | 2,4 | 0,5 | 9,4 | - |
tuky | g | 8,8 | 2 | 35 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 2,1 | 0,4 | 8,4 | ≤ 1,1 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,1 g/100 g |
vláknina | g | 4 | 0,8 | 15,9 | ≥ 1,2/100 g |
sůl | g | 1,25 | 0,3 | 5 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 2,5,0 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (polévka).