Brambory zajistí zdroj sacharidů. Plnohodnotné bílkoviny dodá vejce. Houby polévku obohatí nejen chuťově, ale i nutričně, obsahují velké množství vlákniny a některé minerální látky.

Tradiční kulajda obsahuje poměrně velké množství smetany a díky tomu je i hodně tučná. Pokud smetanu nahradíme mlékem, ušetříme plno tuku a energie.

Polévku zdravěji zahustíme tak, že část polévky po uvaření rozmixujeme. Díky tomu není třeba přidávat žádnou mouku.

Ingredience 4 porce

Zeleninový vývar 800 g
Brambory   400 g
Houby   280 g
Polotučné mléko 1,5 %   100 ml
Šalotka  50 g
Vejce 4ks  200 g
Řepkový olej  12 g
Kmín  2 g
Nové koření  2 g
Bobkový list 2 g
Kopr 20 g
Ocet 8 ml
Sůl 4 g

Postup 

  1. Houby očistíme a nakrájíme. Šalotku také očistíme a nakrájíme nadrobno.
  2. Na řepkovém oleji orestujeme šalotku a po chvíli přidáme i houby, ochutíme solí a kmínem a chvilku restujeme. Přidáme bobkový list, nové koření a podlijeme vývarem a mlékem.
  3. Brambory oloupeme, nakrájíme na malé kostičky a přidáme do polévky, vaříme do změknutí.
  4. Z polévky vyndáme bobkový list, nové koření a cca 1/2 brambor a hub. Zbytek polévky rozmixujeme dohladka. Do rozmixované polévky vrátíme brambory a houby a dochutíme dle chuti octem a solí.
  5. Na závěr do polévky přidáme čerstvý kopr a zastřené nebo vařené vejce.
  6. Zastřené vejce připravíme tak, že v hrnci přivedeme k varu vodu ochucenou kapkou octa a poté trochu ztlumíme teplotu. Vodu v hrnci zamícháme, aby se vytvořil vír, doprostřed vlijeme vajíčko (bílek by měl díky víru obalit žloutek) a vaříme cca 3-4 minuty.

výživové údaje na porci na 100g celkem  kritéria Vím, co jím
     

 

4 porce
energetická hodnota (kcal) kcal   291  62  1 160 100 kcal/100 g
bílkoviny g  12,6  2,7  50,4 -
sacharidy g  27,3  5,8  109 -
z toho cukry g  2,4  0,5  9,4 -
tuky g  8,8  2  35 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  2,1  0,4  8,4 ≤ 1,1 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,1 g/100 g
vláknina g  4  0,8  15,9 ≥ 1,2/100 g
sůl g  1,25  0,3  5 ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 2,5,0 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (polévka).