Červená řepa stojí jen pár korun, ale tělu prospěšných látek nabízí nespočet. Obsahuje vitaminy skupiny B, zejména B6, který má nezastupitelnou úlohu v aktivitě mnoha enzymů. Významně se podílí na normální funkci centrálního nervového systému, proto bývá právě vitamin B6 hlavní součástí doplňků stravy pro studenty, kteří potřebují povzbudit pamět, nebo pro všechny, kteří odolávají zvýšené psychické zátěži.

Významný je také obsah kyseliny listové a železa, což jsou zásadní látky potřebné pro správnou krvetvorbu. Proto se konzumace červené řepy či popíjení řepné šťávy tradičně doporučuje při chudokrevnosti.

Ingredience: 3 porce

4 střední červené řepy 400 g
tofu 1 kostka  180 g
strouhaný křen 2 lžíce 10 g
sojanéza 4 lžíce  60 ml
francouzská (dijonská) hořčice 2 lžičky  10 ml
šťáva z 1/2 citronu 10 ml
jablečný ocet 1 lžička 5 g
sůl  2 g
chléb kváskový žitný  180 g
pažitka 2 g
čerstvá paprika 300 g

Postup

  1. Červenou řepu uvaříme ve slupce a necháme vychladnout.

  2. Mezitím rozmixujeme bílé tofu pomocí tyčového mixéru na hladký krém.

  3. Zchladné bulvy řepy oloupeme a nastrouháme nahrubo.

  4. Smícháme s citronovou šťávou, solí, pepřem, hořčicí, křenem, rozmixovaným tofu a sojanézou.

  5. Podáváme s celozrnným pečivem (nejlépe kváskovým žitných chlebem) a čerstvou zeleninou.

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

3 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  360 96 1141 350-550 kcal/porci
bílkoviny g  17  4 50 -
sacharidy g  48  12 145 -
z toho cukry g  15  4 46 -
tuky g  12,5  3 37 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  1,5  0,3  4,5 ≤ 2 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  11  3  32 ≥ 1,4/100 g
sůl g  2,1  0,5  6,3 ≤ 0,875/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (přesnídávka, lehký oběd).