Vejce obsahují prakticky všechny vitaminy kromě vitamínu C. V bílku jsou obsaženy především vitamíny hydrofilní (vitamíny skupiny B). Ve žloutku jsou pak skrze vysoký obsah tuku přítomny lipofilní vitamíny A, D, E a K. Z minerálních látek obsahují vejce dobře využitelné železo, dále fosfor, draslík, zinek nebo selen.
Ingredience 4 porce
Vejce cca 7 ks | 350 g |
Cibule | 60 g |
Paprika čerstvá | 80 g |
Kukuřice mražená | 50 g |
Cuketa | 150 g |
Šunka dušená výběrová | 150 g |
Sýr Eidam 30% | 50 g |
Olej řepkový | 25 ml |
Sůl | 1 g |
Pepř | 1 g |
Chléb kváskový žitný | 320 g |
Zelenina čerstvá průměr | 600 g |
Postup
- Zeleninu a šunku nakrájíme na kostičky a na oleji orestujeme.
- Vejce rozkvedláme se solí a pepřem a vlijeme rovnoměrně na rozprostřenou zeleninu se šunkou.
- Přiklopíme poklicí, snížíme zdroj tepla a necháme péct.
- Před dokončením posypeme sýrem.
- Podáváme na krájené na osminky (jako pizzu) s libovolnou zeleninovou oblohou a chlebem.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
4 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 498 | 109 | 1993 | 400-700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 28 | 6 | 112 | - |
sacharidy | g | 49 | 11 | 196 | - |
z toho cukry | g | 7 | 1,5 | 27,5 | - |
tuky | g | 20 | 4 | 80 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 4,9 | 1,1 | 19,6 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 11 |
2,3 | 43 | ≥ 1,2/100 g |
sůl | g | 2,9 | 0,6 | 11,8 | ≤ 0,875/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).