- POLENTA je kukuřičná krupice a je přirozeně bezlepková. Je bohatým zdrojem sacharidů, bílkovin a vitaminů skupiny B, které podporují správnou funkci metabolismu, nervové a mozkové činnosti. Z minerálních látek obsahuje převážně vápník, draslík, železo a fosfor.
- JABLKA obsahují rozpustnou vlákninu pektin, která příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi. Dále cenné minerální látky: draslík, hořčík, fosfor, vápník, železo, síru a mangan. Také celulózu a enzymy podporující trávení. Z vitaminů pak C, provitamin A a vitaminy skupiny B.
Recepty & tipy Petra Havlíčka - v e-booku - Snídaně, které zasytí
Ingredience: 1 porce
Polenta 3 polévkové lžíce | 30 g |
Kozí mléko | 250 ml |
Čekankový sirup | 10 g |
Jablko 1ks | 150 g |
Drcené mandle | 10 g |
Hřebíček | 2 g |
Skořice | 1 g |
Postup
- Jablko nakrájíme na kousky, přidáme trochu vody a společně s hřebíčkem a skořicí krátce povaříme.
- Z polenty, mléka a čekankového sirupu uvaříme kaši a vlijeme do misky.
- Na hotovou kaši přidáme povařená jablka.
- Posypeme kousky mandlí a podáváme.
Recepty & tipy Petra Havlíčka - v e-booku - Snídaně, které zasytí
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
1 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 460 | 102 | 460 | 400-700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 14 | 3,2 | 14 | - |
sacharidy | g | 60 | 13,2 | 60 | - |
z toho cukry | g | 30 | 6,4 | 30 | - |
tuky | g | 17 | 3,8 | 17 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 7,4 | 1,6 | 7,4 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 12 | 2,6 | 12 | ≥ 1,2/100 g |
sůl | g | 0,3 | 0,1 | 0,3 | ≤ 0,875/100 g |
přidaný cukr | g | 1,3 | 0,3 | 1,3 | ≤ 3 g/100 g |
Recepty & tipy Petra Havlíčka - v e-booku - Snídaně, které zasytí
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snídaně - hl. jídlo).