• Krůtí maso je zdrojem plnohodnotných bílkovin a pokud zvolíte prsa, obsahuje jen minimum tuku.
  • Fazole dodají také určitý podíl bílkovin, ale i komplexních sacharidů a vlákniny, jež je velice důležitá pro zdravou střevní mikrobiotu.
  • V luštěninách navíc najdeme i celou řadu mikronutrientů, jako je draslík, hořčík, železo, měď, selen, zinek a vitaminy (zejména skupiny B). Pro odlehčení celého jídla nezapomeňte přidat i dostatek zeleniny.

Ingredience: 4 porce

krůtí maso - nejlépe prsa  400 g
cibule  120 g
červená paprika  300 g
červené fazole (vařené nebo konzervované) 300 g
rajčatové pyré  300 g
řepkový olej  12 ml
sůl 2 g
pepř 1 g
chilli  1 g
římský kmín  1 g
celozrnný pita chléb 200 g

Postup

  1. Krůtí maso si nameleme. Cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno. Papriku očistíme a nakrájíme na tenké proužky.
  2. V pánvi nejprve osmahneme cibuli, poté přidáme papriku a chvíli restujeme. Po chvíli přidáme i mleté maso, osolíme, opepříme, přidáme římský kmín a chilli a dále opékáme.
  3. Až se maso zatáhne, přidáme i rajčatové pyré. V případě potřeby podlijeme trochou vývaru nebo vody.
  4. Dusíme, dokud není maso měkké.
  5. Poté přidáme předem uvařené nebo konzervované fazole a prohřejeme. Dle potřeby dochutíme a podáváme s celozrnným pita chlebem nebo jinou přílohou.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

4 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  413 101 1650 400-700 kcal/porci
bílkoviny g  37,4 9,1  149,5 -
sacharidy g  47,2 11,5  188,8 -
   z toho cukry g  8,7 2,1  34,6 -
tuky g  7,5 1,8  30,0 -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g  0,9 0,2  3,5 ≤ 2 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0 0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  12,8 3,1  51,2 ≥ 1,2/100 g
sůl g  1,6 0,4  6,3 ≤ 0,875/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).