Jdou zdravý životní styl a grilování vůbec k sobě?
Jak grilovat zdravě? S novou publikací z edice Jíme zdravě - grilovací speciál. Je to snadné! Grilovací speciál přináší 65 receptů, díky kterým u grilu zazáří opravdu každý. Oblíbené hity grilovaček jsou upravené tak, abyste se nemuseli obávat, že přes léto přiberete. Trik spočívá ve výběru ingrediencí a správném množství.
Ingredience: 4 porce
maso a marináda | |
kuřecí prsa | 600 g |
krájená rajčata z konzervy | 80 g |
2 lžíce rajčatového protlaku | 30 g |
lžíce medu | 30 g |
lžíčka drceného římského kmínu | 2 g |
lžička sušeného oregána | 2 g |
lžička sušeného tymiánu | 1 g |
lžíce kaparů nakrájených najemno | 15 g |
2 stroužky česneku nastrouhaného najemno | 6 g |
½ lžičky chilli koření - můžete vynechat | 0,5 g |
bulgurový salát | |
bulgur v suchém stavu | 160 g |
cherry rajčátka nakrájená na čtvrtky | 150 g |
okurka hadovka nakrájená na čtvrtky | 150 g |
červená cibule nakrájená na tenké plátky | 100 g |
černé olivy nakrájemné najemno | 50 g |
kůra a šťáva z 1 citronu | 1 g, 20 g |
2 lžíce jablečného/vinného octa | 30 g |
čerstvá nať petržele hladkolisté nasekaná najemno | 8 g |
čerstvá máta nasekaná nahrubo | 5 g |
sůl | 2 g |
pepř | 1 g |
Postup
- Nejprve si připravte větší uzavíratelnou nádobu a vyšší nádobu na mixování.
- Do mixovací nádoby vložte rajčata z konzervy, 1 lžíci medu, pepř, římský kmín, oregano, tymián, kapary, česnek, chilli a rajčatový protlak a vše pomocí tyčového mixéru rozmixujte dohladka.
- Poté si připravte kuřecí prsa: Očistěte je, lehce naklepejte paličkou na maso, vložte do nachystané uzavíratelné nádoby a zalijte připravenou marinádou.
- Marinádu do masa pomocí rukou vmasírujte, nádobu uzavřete, dejte do lednice a nechte maso marinovat alespoň 2 hodiny.
Mezitím si připravte bulgurový salát:
- Bulgur uvařte dle instrukcí na obalu a po uvaření jej sceďte a zchlaďte studenou vodou.
- Následně si nachystejte větší mísu. Dejte do ní cherry rajčátka, okurku, cibuli, bulgur, olivy, citronovou kůru a šťávu, sůl, pepř, 1 lžíci medu a jablečný ocet a vše promíchejte.
- Pokud tento salát děláte s předstihem, přikryjte ho potravinovou fólií a vložte do lednice.
- Jakmile bude kuřecí maso namarinované, rozpalte si gril.
- Poté na něj položte kuřecí prsa a zprudka je grilujte 6–7 minut z každé strany. Následně maso přesuňte na okrajovou část grilu, kde není žár intenzivní, a dopékejte 4–5 minut.
- Nakonec z lednice vyjměte připravený salát, přidejte petrželovou nať a mátu a podávejte společně s ogrilovaným masem.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
4 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 377 |
96 | 1 506 | 350-550 kcal/porci |
bílkoviny | g | 37 | 9 | 146 | - |
sacharidy | g | 46 | 12 | 185 | - |
z toho cukry | g | 12 | 3 | 48 | - |
tuky | g | 6,4 | 1,6 | 25 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 1,3 | 0,3 | 5 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 10 | 2,5 | 39 | ≥ 1,4/100 g |
sůl | g | 2,1 | 0,6 | 8,6 | ≤ 0,875/100 g |
přidaný cukr | g | 6 | 2 | 25 |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (lehký oběd).