Jdou zdravý životní styl a grilování vůbec k sobě?

Jak grilovat zdravě? S novou publikací z edice Jíme zdravě - grilovací speciálJe to snadné! Grilovací speciál přináší 65 receptů, díky kterým u grilu zazáří opravdu každý. Oblíbené hity grilovaček jsou upravené tak, abyste se nemuseli obávat, že přes léto přiberete. Trik spočívá ve výběru ingrediencí a správném množství.

Ingredience: 4 porce

maso a marináda  
kuřecí prsa 600 g
krájená rajčata z konzervy 80 g
2 lžíce rajčatového protlaku 30 g
lžíce medu 30 g
lžíčka drceného římského kmínu 2 g
lžička sušeného oregána 2 g
lžička sušeného tymiánu 1 g
lžíce kaparů nakrájených najemno 15 g
2 stroužky česneku nastrouhaného najemno 6 g
½ lžičky chilli koření - můžete vynechat 0,5 g
bulgurový salát  
bulgur v suchém stavu 160 g
cherry rajčátka nakrájená na čtvrtky 150 g
okurka hadovka nakrájená na čtvrtky 150 g
červená cibule nakrájená na tenké plátky 100 g
černé olivy nakrájemné najemno 50 g
kůra a šťáva z 1 citronu 1 g, 20 g
2 lžíce jablečného/vinného octa 30 g
čerstvá nať petržele hladkolisté nasekaná najemno  8 g
čerstvá máta nasekaná nahrubo 5 g
sůl 2 g
pepř 1 g

Postup

  1. Nejprve si připravte větší uzavíratelnou nádobu a vyšší nádobu na mixování.
  2. Do mixovací nádoby vložte rajčata z konzervy, 1 lžíci medu, pepř, římský kmín, oregano, tymián, kapary, česnek, chilli a rajčatový protlak a vše pomocí tyčového mixéru rozmixujte dohladka.
  3. Poté si připravte kuřecí prsa: Očistěte je, lehce naklepejte paličkou na maso, vložte do nachystané uzavíratelné nádoby a zalijte připravenou marinádou.
  4. Marinádu do masa pomocí rukou vmasírujte, nádobu uzavřete, dejte do lednice a nechte maso marinovat alespoň 2 hodiny.

Mezitím si připravte bulgurový salát:

  1. Bulgur uvařte dle instrukcí na obalu a po uvaření jej sceďte a zchlaďte studenou vodou.
  2. Následně si nachystejte větší mísu. Dejte do ní cherry rajčátka, okurku, cibuli, bulgur, olivy, citronovou kůru a šťávu, sůl, pepř, 1 lžíci medu a jablečný ocet a vše promíchejte.
  3. Pokud tento salát děláte s předstihem, přikryjte ho potravinovou fólií a vložte do lednice.
  4. Jakmile bude kuřecí maso namarinované, rozpalte si gril.
  5. Poté na něj položte kuřecí prsa a zprudka je grilujte 6–7 minut z každé strany. Následně maso přesuňte na okrajovou část grilu, kde není žár intenzivní, a dopékejte 4–5 minut.
  6. Nakonec z lednice vyjměte připravený salát, přidejte petrželovou nať a mátu a podávejte společně s ogrilovaným masem.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

4 porce
energetická hodnota (kcal) kcal 377
 96 1 506 350-550 kcal/porci
bílkoviny g  37  9 146 -
sacharidy g  46  12  185 -
   z toho cukry g  12  3  48 -
tuky g 6,4  1,6 25 -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g  1,3  0,3 5 ≤ 2 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  10 2,5  39 ≥ 1,4/100 g
sůl g 2,1  0,6 8,6 ≤ 0,875/100 g
přidaný cukr g  6  2  25  

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (lehký oběd).