• Posledním trendem cukrařiny je použití špenátu do piškotového těsta, který dokonale zabarví moučník do zelena, ale přitom nijak neovlivní chuť. 

Ingredience: 35 porcí

cupcakes  
špenát baby 125 g
řepkový olej 70 g
2 vejce 100 g
polotučné mléko 1,5% 220 ml
krupicový cukr 140 g
1 vanilkový cukr 10 g
hladká mouka 250 g
1 lžička prášku do pečiva 5 g
1 lžička jedlé sody 5 g
sůl 2 g
jahody 150 g
na krém  
nuty čokoládovo-oříškový krém 150 g
smetana ke šlehání 40% 200 ml

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Do každého z důlků formy na muffiny vložte papírový košíček.
  2. V míse rozmixujte baby špenát v mléce. Přidejte olej, vejce, cukr a vanilkový cukr.
  3. Do středně velké mísy prosejte mouku s kypřicím práškem, přidejte sodu a promíchejte. Tekuté přísady přilijte do mísy s moukou a krátce zamíchejte.
  4. Lžící rozdělte těsto do košíčků, vložte plech do trouby a pečte patnáct až 20 minut, aby byly muffiny pevné a na povrchu zlatavé. Muffiny nechte zcela zchladnout na drátěné mřížce.
  5. Mezitím si připravte krém. Vyšlehejte smetanu ke šlehání do tuha. Pak do ní po lžících zašlehávejte krém Nuty.
  6. Hotový krém přendejte do cukrářského sáčku se zdobící špičkou a ozdobte cupcakes jahodami.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

35 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal 104 255 3632 110 kcal/porci
bílkoviny g 2 4,4 63 -
sacharidy g 12 29  408 -
   z toho cukry g 6,2 15 216 -
tuky g 5,5 13,4 191 -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g 1,8 4,5 64 ≤ 6 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,4 g/100 g
vláknina g 0,4 1 14 -
sůl g 0,2 0,6 8,2 ≤ 1/100 g
přidaný cukr g 5,4
13 189 ≤ 20/100 g 

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).