- Přezrálé banány jsou samy o sobě velmi sladké, tak možná nebude potřeba chlebíček vůbec doslazovat. Pokud ale vyžadujete trochu sladší chuť, použijte k doslazení čekankový sirup, který obsahuje jen minimum cukru a je bohatý na vlákninu. Kromě sladké chuti banány dodají i draslík, betakaroten a některé vitaminy (např. vitamin B6).
- Obsah vlákniny významně navýší i použitá celozrnná mouka a ovesné vločky.
- Chlebíček podávejte ideálně s nějakým zdrojem bílkovin – doplňte ho například tvarohem nebo řeckým jogurtem. Díky tomu vás více zasytí a může tak být plnohodnotnou snídaní nebo svačinou.
Ingredience: 10 porcí
banán | 240 g |
čekankový sirup | 40 g |
vejce 2 ks | 100 g |
polotučné mléko | 200 ml |
špaldová celozrnná mouka | 250 g |
jemné ovesné vločky | 100 g |
kypřící prášek | 12 g |
kakao | 30 g |
mandle | 40 g |
Postup
- Dva zralé banány rozmačkáme vidličkou. Přidáme asi dvě lžíce čekankového sirupu, dvě vejce a mléko a promícháme.
- Samostatně si smícháme suché ingredience – celozrnnou mouku, jemné ovesné vločky, jeden sáček prášku do pečiva, kakao a nasekané mandle.
- Suchou směs smícháme s tekutou a umícháme hladké těsto.
- Těsto vlijeme do chlebíčkové formy vyložené pečicím papírem, vložíme do trouby předehřáté na 200 stupňů a pečeme asi hodinu.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
10 porcí |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 106 | 210 | 2116 | 110 kcal/porci |
bílkoviny | g | 4,3 | 8,4 | 85,47 | - |
sacharidy | g | 16 | 31 | 312 | - |
z toho cukry | g | 2,5 | 5 | 50 | - |
tuky | g | 2,5 | 4,9 | 49 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 0,5 | 1,1 | 10,8 | ≤ 6 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,4 g/100 g |
vláknina | g | 3,7 | 7,2 | 73 | - |
sůl | g | 0,2 | 0,4 | 4,1 | ≤ 1/100 g |
přidaný cukr | g | 0,3 | 0,5 | 5,2 | ≤ 20 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).