• Přezrálé banány jsou samy o sobě velmi sladké, tak možná nebude potřeba chlebíček vůbec doslazovat. Pokud ale vyžadujete trochu sladší chuť, použijte k doslazení čekankový sirup, který obsahuje jen minimum cukru a je bohatý na vlákninu. Kromě sladké chuti banány dodají i draslík, betakaroten a některé vitaminy (např. vitamin B6).
  • Obsah vlákniny významně navýší i použitá celozrnná mouka a ovesné vločky.
  • Chlebíček podávejte ideálně s nějakým zdrojem bílkovin – doplňte ho například tvarohem nebo řeckým jogurtem. Díky tomu vás více zasytí a může tak být plnohodnotnou snídaní nebo svačinou.

Ingredience: 10 porcí

banán 240 g
čekankový sirup 40 g
vejce 2 ks 100 g
polotučné mléko 200 ml
špaldová celozrnná mouka  250 g
jemné ovesné vločky  100 g
kypřící prášek  12 g
kakao  30 g
mandle  40 g

Postup

  1. Dva zralé banány rozmačkáme vidličkou. Přidáme asi dvě lžíce čekankového sirupu, dvě vejce a mléko a promícháme.
  2. Samostatně si smícháme suché ingredience – celozrnnou mouku, jemné ovesné vločky, jeden sáček prášku do pečiva, kakao a nasekané mandle.
  3. Suchou směs smícháme s tekutou a umícháme hladké těsto.
  4. Těsto vlijeme do chlebíčkové formy vyložené pečicím papírem, vložíme do trouby předehřáté na 200 stupňů a pečeme asi hodinu.

 

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

10 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal  106 210 2116 110 kcal/porci
bílkoviny g 4,3 8,4 85,47 -
sacharidy g 16 31 312 -
   z toho cukry g 2,5 5 50 -
tuky g 2,5 4,9 49 -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g 0,5 1,1 10,8 ≤ 6 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,4 g/100 g
vláknina g 3,7 7,2 73
sůl g 0,2 0,4 4,1 ≤ 1/100 g
přidaný cukr g 0,3 0,5 5,2 ≤ 20 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).