Také se vám občas stane, že při vaření oběda připravíte doslova kopec rýže, kterou naráz zkrátka nespotřebujete a následně řešíte, co se zbylou rýží? Pak je recept na smaženou rýži ideální příležitostí, jak takové přebytky zpracovat.
Na tento recept lze použít jak rýži bílou (ideálně jasmínovou nebo basmati), tak rýži hnědou (natural). Tu jsme použili i my, protože:
- má oproti té bílé vyšší podíl vlákniny,
- obsahuje i více vitamínů skupiny B a E a minerálních látek, zejména draslíku, hořčíku, železa či vápníku,
- je velmi lehce stravitelná,
- je vhodnou potravinou pro osoby s intolerancí lepku.
Ingredience: 2 porce
hnědá rýže (uvařená den předem) | 250 g |
řepkový olej | 50 ml |
vejce | 2 ks |
červená cibule | 60 g |
česnek 1 stroužek | 3 g |
mrkev | 150 g |
jarní cibulka | 20 g |
žampiony | 50 g |
hráškové lusky | 150 g |
sojová omáčka 1 lžíce | 20 g |
rybí omáčka 1 lžíce | 20 g |
čerstvý koriandr na dokončení |
Postup
- Den předem si dle návodu uvaříme rýži, necháme vychladnout a dáme do lednice. Nebo použijeme zbylou rýži od oběda.
- Na pánvi si rozehřejeme olej a osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli doměkka, nikoli do zhnědnutí. Přidáme nadrobno nakrájený česnek a také krátce osmahneme.
- Vejce si rozkvedláme, vlijeme do pánve a usmažíme.
- Do pánve vsypeme vařenou rýži a restujeme několik minut, až rýže zesklovatí.
- K rýži přidáme na plátky nakrájené žampiony, na slabé nudličky nakrájenou mrkev a hráškové lusky. Opékáme přibližně 3 minuty.
- Do pánve nalijeme sójovou a rybí omáčku a necháme všechnu tekutinu odpařit.
- Pánev stáhneme z ohně, přidáme na kolečka nakrájenou jarní cibulku a promícháme.
- Servírujeme posypané pokrájeným čerstvým koriandrem.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
2 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 500 | 121 | 1 001 | 400-700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 15,9 | 3,8 | 31,7 | - |
sacharidy | g | 41,5 | 10 | 82,9 | - |
z toho cukry | g | 8,6 | 2,1 | 17,2 | - |
tuky | g | 30,4 | 7,3 | 60,8 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 4,0 | 1,0 | 7,9 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 5,9 | 1,4 | 11,7 | ≥ 1,2 g/100 g |
sůl | g | 2,86 | 0,69 | 5,72 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).