Celozrnné těstoviny dodají zdravou dávku vlákniny, zatímco tvarůžky obohatí omáčku o nezaměnitelný charakter a významné množství bílkovin. Tento recept je ideální pro víkendové chvíle, kdy chcete překvapit a potěšit svou rodinu nebo návštěvu něčím opravdu výjimečným.

Víte, proč je dobré nahradit klasické těstoviny celozrnnými?

  • Jsou bohaté na vlákninu, která přispívá k lepšímu trávení, zlepšuje funkci střev a pomáhá předcházet zácpě.
  • Díky vyššímu obsahu vlákniny mají delší sytící efekt.
  • Mají nižší glykemický index než bílé těstoviny, což znamená, že se cukr uvolňuje do krve pomaleji a může pomoci udržovat stabilní hladinu cukru v krvi.

Ingredience: 2 porce

kuřecí prsa 150 g 
celorznné penne 170 g 
tvarůžky/syrečky 50 g 
bazalkové pesto 15 ml 
extra panenský olivový olej 10 ml 
čerstvá bazalka 20 g 
pepř 2 g 
sůl 1 g 
½ stroužku česneku 2 g 

Postup 

  1. těstoviny s bazalkovým pestem a kuřecím masemVaření těstovin: Celozrnné penne uvaříme podle návodu. Scedíme a necháme chvíli odstát.
  2. Příprava kuřecího masa: Na pánvi rozehřejeme extra panenský olivový olej a přidáme drcený česnek. Krátce osmahneme, dokud nezíská zlatavou barvu. Přidáme kuřecí nudličky a opečeme je dozlatova. Se solí šetříme, tvarůžky jsou hodně slané. Opepříme podle chuti a dáme stranou.
  3. Příprava tvarůžkové omáčky: Do stejné pánve, v níž jsme opékali kuřecí maso, přidáme nakrájené tvarůžky a bazalkové pesto. Mícháme, dokud se tvarůžky neroztaví a nevytvoří krémovou omáčku. Je-li omáčka příliš hustá, naředíme ji potřebným množstvím vody.
  4. Spojení ingrediencí: Do pánve s omáčkou přidáme uvařené penne a kuřecí maso. Důkladně promícháme, aby se všechny ingredience dobře spojily a těstoviny se rovnoměrně obalily v omáčce.
  5. Dokončení a servírování: Nakonec vmícháme nasekanou čerstvou bazalku a vše ještě krátce prohřejeme. Ihned servírujeme, ozdobené několika lístky čerstvé bazalky.

 

výživové údaje na porci na 100 g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

2 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  610 175   1 219 400-700 kcal/porci
bílkoviny g  29,6 8,5  59,2  -
sacharidy g 69,3  19,9  139  -
   z toho cukry g  3,2 0,9  6,4  -
tuky g 22  6,3   44,1 -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g  4,1  1,2 8,1  ≤ 2 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g 7,7  2,2  15,4  ≥ 1,2 g/100 g
sůl g 2,84  0,81  5,67  ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).