Tato krémová polévka není jen potěšením pro chuťové buňky, ale především cenným spojencem v boji za silnou imunitu.
- Hlavní ingredience – květák – je skutečnou vitamínovou bombou. Obsahuje významné množství vitaminu C, který je klíčový pro správnou funkci imunitního systému, a také antioxidanty, které chrání buňky před poškozením volnými radikály. Společně s vitaminem K a komplexem vitaminů B podporuje květák také tvorbu bílých krvinek.
- Celer, použitý v podobě křupavého „špeku“, je další superpotravinou v tomto receptu. Je bohatý na vitamin K, minerály jako draslík a hořčík, a obsahuje specifické látky zvané ftalidy, které pomáhají snižovat zánětlivé procesy v těle. Pravidelná konzumace celeru může přispět k lepšímu odvodnění organismu a podpořit přirozenou detoxikaci.
- Kuřecí vývar, tradiční lék našich babiček, není v receptu náhodou. Obsahuje nejen snadno vstřebatelné minerály, ale také kolagen a aminokyseliny, které podporují hojení a regeneraci organismu. Přidaný muškátový oříšek pak není jen nositelem charakteristické vůně - obsahuje také myristicin, látku s antibakteriálními účinky.
- Kombinace brambor jako zdroje kvalitních sacharidů, vajec dodávajících kvalitní bílkoviny a čerstvé petrželky bohaté na vitamin C a železo činí z této polévky komplexní pokrm, který nejen zahřeje, ale především posílí váš imunitní systém v období zvýšeného výskytu nachlazení a chřipek.
Ingredience (4 porce)
1 středně velký květák | 800 g |
2 středně velké brambory | 300 g |
1 středně velká cibule | 100 g |
2 lžíce řepkového oleje | 30 ml |
kuřecí vývar | 1 000 ml |
1 lžička sušeného tymiánu (nebo 2 snítky čerstvého) | 1,5 g |
špetka muškátového oříšku | 1 g |
sůl | 2 g |
1 vejce | 60 g |
smetana 12% | 100 ml |
čerstvá petrželka | |
Na celerový špek: | |
½ středního celeru | 300 g |
řepkový olej (nebo ghí) | 40 ml |
1 lžička grilovacího koření | 3 g |
Postup
- Začneme s přípravou celerového špeku. Očištění celer nakrájíme na kostičky o velikosti 1x1 cm a promícháme s grilovacím kořením. Na studenou pánev dáme současně tuk i celer a pomalu zahříváme. Na mírném ohni smažíme ca 30 minut dozlatova a dokřupava.
- Zatímco se nám celer smaží, v hrnci si rozehřejeme řepkový olej. Přidáme cibuli a restujeme, dokud nezměkne a nezesklovatí, asi 5 minut.
- Přidáme růžičky květáku a na kostky nakrájené brambory, krátce promícháme a zalijeme vývarem. Přivedeme k varu.
- Přidáme tymián, snížíme teplotu a necháme polévku mírně vařit přikrytou pokličkou, dokud květák i brambory nejsou měkké (asi 20 minut).
- Jakmile je zelenina uvařená, rozklepneme do polévky vejce a důkladně promícháme. Poté polévku rozmixujeme ponorným mixérem do hladké konzistence.
- Pro zjemnění přidáme smetanu a ještě chvíli prohřejte.
- Na závěr dochutíme polévku solí a špetkou nastrouhaného muškátového oříšku. Na talíři posypeme celerovým špekem a čerstvou petrželkou.
Recept je součástí našeho projektu Podpora imunity.