Tato krémová polévka není jen potěšením pro chuťové buňky, ale především cenným spojencem v boji za silnou imunitu.

  • Hlavní ingredience – květák – je skutečnou vitamínovou bombou. Obsahuje významné množství vitaminu C, který je klíčový pro správnou funkci imunitního systému, a také antioxidanty, které chrání buňky před poškozením volnými radikály. Společně s vitaminem K a komplexem vitaminů B podporuje květák také tvorbu bílých krvinek.
  • Celer, použitý v podobě křupavého „špeku“, je další superpotravinou v tomto receptu. Je bohatý na vitamin K, minerály jako draslík a hořčík, a obsahuje specifické látky zvané ftalidy, které pomáhají snižovat zánětlivé procesy v těle. Pravidelná konzumace celeru může přispět k lepšímu odvodnění organismu a podpořit přirozenou detoxikaci.
  • Kuřecí vývar, tradiční lék našich babiček, není v receptu náhodou. Obsahuje nejen snadno vstřebatelné minerály, ale také kolagen a aminokyseliny, které podporují hojení a regeneraci organismu. Přidaný muškátový oříšek pak není jen nositelem charakteristické vůně - obsahuje také myristicin, látku s antibakteriálními účinky.
  • Kombinace brambor jako zdroje kvalitních sacharidů, vajec dodávajících kvalitní bílkoviny a čerstvé petrželky bohaté na vitamin C a železo činí z této polévky komplexní pokrm, který nejen zahřeje, ale především posílí váš imunitní systém v období zvýšeného výskytu nachlazení a chřipek.

Ingredience (4 porce)

1 středně velký květák 800 g 
2 středně velké brambory 300 g 
1 středně velká cibule 100 g 
2 lžíce řepkového oleje 30 ml 
kuřecí vývar 1 000 ml 
1 lžička sušeného tymiánu (nebo 2 snítky čerstvého) 1,5 g 
špetka muškátového oříšku 1 g 
sůl 2 g 
1 vejce 60 g 
smetana 12% 100 ml 
čerstvá petrželka  
Na celerový špek:  
½ středního celeru 300 g 
řepkový olej (nebo ghí) 40 ml 
1 lžička grilovacího koření 3 g 

Postup 

  1. Začneme s přípravou celerového špeku. Očištění celer nakrájíme na kostičky o velikosti 1x1 cm a promícháme s grilovacím kořením. Na studenou pánev dáme současně tuk i celer a pomalu zahříváme. Na mírném ohni smažíme ca 30 minut dozlatova a dokřupava.
  2. Zatímco se nám celer smaží, v hrnci si rozehřejeme řepkový olej. Přidáme cibuli a restujeme, dokud nezměkne a nezesklovatí, asi 5 minut.
  3. Přidáme růžičky květáku a na kostky nakrájené brambory, krátce promícháme a zalijeme vývarem. Přivedeme k varu.
  4. Přidáme tymián, snížíme teplotu a necháme polévku mírně vařit přikrytou pokličkou, dokud květák i brambory nejsou měkké (asi 20 minut).
  5. Jakmile je zelenina uvařená, rozklepneme do polévky vejce a důkladně promícháme. Poté polévku rozmixujeme ponorným mixérem do hladké konzistence.
  6. Pro zjemnění přidáme smetanu a ještě chvíli prohřejte.
  7. Na závěr dochutíme polévku solí a špetkou nastrouhaného muškátového oříšku. Na talíři posypeme celerovým špekem a čerstvou petrželkou.

vaření květákumixování polévkycelerový špek

Recept je součástí našeho projektu Podpora imunity. 

 

Příprava a foto: Lucie Nováková