Aktivní látky v bylinkách

Látky, jako jsou alkaloidy, třísloviny, enzymy, éterické oleje, minerální látky a vitaminy mají pro lidský organismus významnou funkci.

  • Alkaloidy jsou dusíkaté látky, které mohou být toxické až jedovaté. V malém množství navozují pocit úlevy.
  • Třísloviny jsou naopak bezdusíkaté látky, které vytvářejí sraženiny. Pomáhají tak při stavění krvácení a léčení průjmů.
  • Éterické oleje jsou aromatické látky, které dodávají typickou vůni bylinkám, mají dezinfekční účinky. Působí na nervové, trávicí a močové ústrojí. 
  • Minerální látky a vitaminy jsou nutné pro správné fungování organismu. Podílí se na imunitním systému, stavbě kostí a tkání, funkci orgánů.

Interakce s jinými látkami

bylinkyPřestože bylinky mají celou řadu pozitivních účinků na lidské zdraví, je potřeba mít se na pozoru obzvlášť pokud užíváme některé léky. Užívání bylin společně s léky může snižovat účinek těchto léků, typicky například třezalka tečkovaná. Stejně tak šťavelany bylin v kombinaci se zeleninou mohou přispět ke vzniku močových kamenů. Pozor bychom si taky měli dávat na různé exotické směsi bylin dovážené například z Asie, které mohou být kontaminovány toxickými látkami.

Při krátkodobém i dlouhodobém užívání konvenčních léků bychom se vždy měli poradit s lékařem o vhodnosti současného užívání bylin či bylinných čajů. Následky nevhodné kombinace některých bylin a léků mohou být fatální.

Bylinky zpestří jídelníček

Pokud nám zdravotní důvody nebrání v užívání bylinek, není potřeba se jim tedy vyhýbat. I přestože nemáte vlastní zahrádku, nebojte se vlastní bylinky vypěstovat v květináči za oknem. Některé druhy jsou nenáročné a přežijí i začátečnické zahradnické rozpaky. Odměnou vám budou čerstvé lístky například bazalky, máty, tymiánu či šalvěje, kterými můžete zpestřit své pokrmy.

  • Bylinky pomáhají zvýšit stravitelnost některých pokrmů.

Například přidáním saturejky během přípravy luštěnin se zbavíme nežádoucích nadýmavých látek. Díky své výrazné chuti pomohou dochutit jídlo a tím omezit používání soli, která je stále v naší populaci v nadbytku a přispívá vyššímu výskytu aterosklerózy. Díky bylinkám je snadné rozšířit jídelníček o nové pokrmy, protože dochucením se řada potravin stává chuťově daleko atraktivnějšími.

Po čem na jaře sáhnout

  • Jedna z prvních bylin, která se s přicházejícím jarem objeví je oblíbený medvědí česnek. Jakmile začnou rašit zelené lístky, neváhejte a vyražte s nůžkami na ně. Medvědí česnek obsahuje podobné látky jako klasický česnek, ale jeho silice nejsou tak silné. Má přirozené antiseptické účinky, čistí ledviny a snižuje krevní tlak. Je výborný do jarních salátů nebo těstovin v podobě pesta.

capreseDo květináče na parapet vysaďte bazalku. Je nenáročná na péči a najde široké uplatnění ve vaší kuchyni. Přidat ji můžete k rajčatům, do omáček, k masu a do jakýchkoli zeleninových salátů. Přispívá k dobrému trávení, tlumí křeče a posiluje nervovou soustavu. Nejlépe její chuť vynikne v typickém italském pokrmu, tzv. caprese salátu, tedy s rajčaty, mozzarellou, kvalitním olivovým olejem a kouskem kvalitního pečiva.

  • Mladé kopřivy jsou výborné jako prevence chřipek a viróz, podporují dobré trávení a používají se také jako přísada do šampónů, protože zajišťují jejich zdravý vzhled, růst a lesk. Nejčastěji se používají do čajových směsí, ale právě mladé kopřivy je dobré zpracovat i jako čerstvé listy do salátů a pomazánek.