O zdraví 28. 3. 2019 | Mgr. et Mgr. Jitka Laštovičková Mgr. et Mgr. Jitka Laštovičková

Podběl – žluté slunce uvolňuje kašel a hojí rány

Jedna z prvních jarních bylinek, která nám může pomoci při léčbě kašle. Čaj z květů či listů podporuje vykašlávání, nesmí se ale užívat dlouhodobě. Podporuje také i dobré hojení jinak špatně se hojících ran. Jaké jsou základní tipy a rady pro užívání?

Podběl podporuje vykašlávání i hojení ran
Stock Photos: Madeleine Steinbach /Shutterstock.com

Podběl má přídomek lékařský, latinsky se nazývá Tussilago farfara a patří mezi rostliny z čeledi hvězdnicovitých. Jedná se o víceletou bylinu, která se hojně vyskytuje v Evropě (zejména v severní části). Najdeme ji od nižších poloh až po horská pohoří jak v Čechách, tak i na Slovensku.

Podbělová sluníčka vystrkují svoje hlavičky v časném jaru (v březnu až květnu) – daří se na jim na mírně vlhkých půdách různých náspů a příkopů. Mají delší oddenek, z kterého roste lodyha se šupinami (dokáže být až 15 cm dlouhá). Květy podbělu mají jasnou žlutou barvu, po odkvetení se objevuje bílé chmýří a v přízemní růžici vyrůstají listy s dlouhým řapíkem a dlanitou čepelí. V lidovém léčitelství se využívají zejména květy, ale i listy.

  • Podběl sbírejte vždy jen tam, kde je čisté prostředí – rozhodně mimo okolí silnic.

Květy si natrhejte na jaře za slunečních dní, kdy neprší – rozložte je, aby se nepřekrývaly, a nechte volně uschnout při běžných teplotách (případně ve stínu, není vhodné je sušit na slunci). Listy se pak sbírají později – v květnu až červnu – a také se suší, jim ale naopak svědčí sušení na přímém slunci. Když se suší při nižších teplotách a vyšší vlhkosti, objevují se na nich hnědavé skvrny.

Při léčbě nachlazení – pro odkašlávání

Květy a listy podběluKvěty i listy podbělu obsahují slizové látky - v květech je jich výrazně méně, než v listech. Květy obsahují kromě slizových látek flavonoidy, malé množství silic, žluté barvivo xantofyl a také terpeny (těkavé vonné látky). Listy obsahují také flavonoidy, terpeny, ale i organické kyseliny, steroly a třísloviny, inulin, karoteny, vitamín C a z minerálních látek draslík, vápník a zinek.

  • Jak v květech, tak i v listech však najdeme také alkaloidy, z nichž některé mohou působit toxicky a poškozovat játra (při déletrvajícím užívání větších dávek). Množství alkaloidů v rostlině je však proměnlivé.

Květ i listy se v podobě nálevu používají při léčbě kašle u běžného nachlazení, na podporu odkašlávání – zklidňují podrážděnou sliznici a komplex obsažených látek působí protizánětlivě. Nálev můžeme ale využít jako obklad na špatně se hojící rány – díky obsahu tříslovin pomáhá ránu „stahovat“ a podporovat dobré zhojení bez výrazně vystouplé jizvy.

Ne dlouhodobě - ne ve velkých množstvích

Podběl by neměly užívat malé děti, těhotné a kojící ženy. Denně bychom měli užívat max. 6 g podbělu a doba jeho užívání by neměla přesáhnout 4 až nejvýše 6 týdnů v roce. Rozhodně jej tedy neužívejte dlouhodobě, ani ve velkých množstvích – pro náš organismus pak není bezpečný. Užíváte-li nějaké léky, poraďte se nejprve raději s lékařem.

Užívejte podběl s rozmyslem. Podběl lékařský jako prostředek pro léčbu kašle, resp. odkašlávání se léta používal v lidové medicíně. Současná věda upozorňuje na výskyt pyrolizidinových alkaloidů v podbělu a před používáním podbělu v nadbytku varuje, jelikož některé z pyrolizidinových alkaloidů působí toxicky na játra. Mezi těmito látkami jsou některé podezřelé z karcinogenních účinků. Vyhláška 343/2003 zařadila podběl mezi rostliny obsahující silně účinné látky a dle  vyhláška 225/2008 je používání podbělu zakázáno při výrobě potravin.





Mohlo by vás také zajímat: