Originální pohled na základní složky našich pokrmů aneb potraviny okem elektronového mikroskopu.
27. 11. 2020–28. 2. 2021
Střešní terasa pražské budovy Národního zemědělského muzea Kostelní 44, Praha 7, otevřeno út–ne 9–17 hod., čt také 17.30–21.30 hod.
i on-line: fotografie zde, plakát ke stažení zde
Panelová výstava nabízí na 20 velkoformátových fotografií - vitaminy, bílkoviny, škroby, vlákniny, sladidla i užitečné houby.
Přibližuje nám pouhým okem neviditelné částečky cukru, droždí nebo bambusové vlákniny.
- Fotografie: MgA. Martin Hrubý
- Produkce: Mgr. Helena Kavanová
- Popisky: Ing. Jana Rysová
- Poděkování za pomoc: RNDr. Miroslavu Hylišovi, Ph.D.
Fotografie vznikly v Laboratoři elektronové mikroskopie (LEM) Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze.
Skenovací elektronový mikroskop JEOL 6380 LV. Zvětšení 75x–3 000.
METROFOOD-CZ – národní uzel Evropské výzkumné infrastruktury
METROFOOD-CZ je první velká infrastruktura v České republice zaměřená na oblasti zemědělství, výživy a potravinářských věd. Tato oblast vyžaduje multidisciplinární přístup a odborné znalosti chemie, biologie, biochemie, výživy, dietetiky, toxikologie, potravinářské technologie, obecné metrologie, environmentálních věd, agroekologie, agronomie a chemie životního prostředí.
METROFOOD-CZ poskytuje své služby široké škále uživatelů, výzkumníkům, akademickým pracovníkům, dozorovým orgánům statní správy, obchodníkům s potravinami, spotřebitelům a široké veřejnosti.
Výstavu Potraviny, jak je neznáte připravil Výzkumný ústav potravinářský, v. v. i. v rámci projektu Metrofood.cz