Následující recepty jsou ukázkou flexitariánské stravy, založené především na rostlinných produktech, ale nezříkají se ani těch mléčných. Oceníte je, ať už hledáte tipy na snídani, svačinu či večeři, a to ve sladké i slané variantě.

Ovesná kaše s mandlemi a pečenými fíky

Ingredience: • 750 ml mandlového nápoje Alpro (s vanilkovou příchutí) • 250 g ovesných vloček • 250 ml vody • špetka soli • 4 fíky nakrájené na kousky • hrst sekaných mandlí

ovesná kašePříprava: Předehřejte pečicí troubu na 180 °C. Do většího hrnce dejte mandlový nápoj Alpro, ovesné vločky, vodu a špetku soli. Dejte na sporák, přiveďte k varu, stále míchejte, dokud kaše nezačne houstnout a vařte po dobu 5 minut. Fíky dejte na plech na pečení, vložte do předehřáté trouby a lehce opečte. Kaši podávejte s pečenými fíky. Posypte sekanými mandlemi.

Špenátové muffiny

Ingredience: • 200 ml mandlového nápoje neslazeného Alpro • 230 g mouky • 1 lžíce prášku do pečiva • 300 g špenátu • 1 stroužek česneku • 3 vejce • 60 g bílého sýra feta nakrájeného na kostičky velké 0,5 cm • olej, pepř, sůl, rajčata

špenátPříprava: Při stálém míchání restujte špenát s česnekem, dokud nezměkne. Nechte okapat a poté veškerou přebytečnou vodu vymačkejte. Dobře špenát promíchejte. Předehřejte troubu na 160 °C. Vytřete formu na muffinu tukem nebo použijte silikonové formy. Ušlehejte vejce spolu s neslazeným mandlovým nápojem Alpro, dokud nebude směs napěněná. Opatrně přidejte mouku a prášek do pečiva. Přimíchejte špenát s kostkami sýra feta. Okořeňte pepřem, trochou soli a bylinkami. Směs nalijte do forem. Muffiny pečte 30–40 minut. Zkontrolujte špejlí nebo párátkem (po vytažení by mělo být suché). Nechte odpočinout 10 minut ve vypnuté pečicí troubě se zavřenými dvířky. Muffiny vyndejte z forem a servírujte s rajčatovým salátem.

Ředkvičková pomazánka s vajíčky a petrželkou

Ingredience: • 4 vejce • 1 větší cibule • 300 g ředkviček • 130 g lučiny • 4 lžíce jogurtu Activia bílá • petrželka

ředkvičková pomazánkaPříprava: Vajíčka uvařte natvrdo. Ředkvičky očistěte, nastrouhejte nahrubo a vymačkejte z nich přebytečnou vodu, ať místo pomazánky nemáte salát. Stejně tak k ředkvičkám nahrubo nastrouhejte zchladlá oloupaná vejce. Přidejte lučinu, jogurt, najemno nakrájenou cibuli a nasekanou petrželku. Metlou vše důkladně promíchejte. Jako pečivo se skvěle hodí celozrnný chléb.

Tento článek vznikl ve spolupráci s Danone a. s.

logo Danone

 

Zdroj obrázků v textu: se svolení Danone a. s.; Shutterstock.com