Náš kompletní Průvodce světem těstovin najdete v Testech a analýzách potravin. A proč stojí za to si ho přečíst? Ochutnávku přinášíme níže.
Těstoviny patří celosvětově k velmi oblíbenému pokrmu. A není se čemu divit, plusů mají totiž hned několik:
- mají dlouhou trvanlivost,
- jejich příprava je snadná,
- existuje nespočet způsobů, jak je připravit,
- jsou relativně levné,
- chutnají skoro každému.
Řadí se mezi lehce stravitelné potraviny a můžete je skutečně použít jako přílohu, zavářku do polévek nebo hlavní chod. Můžete je zapékat, používat do salátů.
Je potřeba si však uvědomit, že těstoviny samy o sobě nejsou plnohodnotným pokrmem, to z nich dělají až ostatní přidané suroviny (zelenina, olej či jiný tuk, zdroj bílkovin v podobě masa, sýra, vajec atd.).
Oblíbenost těstovin dokazuje i roční spotřeba, která se u nás pohybuje kolem 8 kg na osobu. A i když je to poměrně hodně, na Italy zdaleka nemáme. Tamní spotřeba totiž činí celých 30 kg na osobu a rok.
--> RÁDCE SPOTŘEBITELE – PRŮVODCE SVĚTEM TĚSTOVIN
Kolik těstovin je tak akorát a jak je připravit?
Za standardní porci se v restauračních (či nemocničních) podmínkách považuje 180-200 g vařených těstovin, v případě redukčních diet to je 100-150 g.
Příprava těstovin je poměrně jednoduchá. Těstoviny je třeba vařit ve větším množství vody, jelikož během vaření podstatně zvětší svůj objem. Pokud mají těstoviny k dispozici málo vody, shlukují se a snadno se slepí, jelikož malé množství vody nedokáže pojmout takové množství škrobu.
- Zkuste se držet jednoduše zapamatovatelného pravidla 1-10-100 neboli na 1 l vody 10 g soli a 100 g těstovin.
V rádci spotřebitele prozradíme víc
Mnohem více informací se o těstovinách dozvíte v našem přehledném Rádci spotřebitele, kde jsme se mimo jiné podívali na druhy těstovin a konkrétní vzorky produktů, dále na význam těstovin ve výživě i na technologii výroby, ale přečtete si i něco málo o historii těstovin a něco více o jejich přípravě.