Cuketa má v kuchyni řadu využití. Nejčastěji se používá cuketa tepelně upravená – vařená, restovaná, grilovaná či pečená. Čerstvá cuketa však chutná skvěle i syrová, například jako součást salátů. Z cuket jsou známé také bramboráky, polévky a méně známe sladké recepty. Cuketa má tu výhodu, že není sama o sobě příliš chuťově výrazná a nasává tak okolní chutě a ingredience.

Cuketu si dejte i se slupkou

Cuketa má velmi nízkou energetickou hodnotu a obsahuje přes 90 % vody. Je však zdrojem vlákniny a řady vitamínů a minerálů – beta karoten, draslík, hořčík, fosfor, vápník a vitamín C. Nejvíce živin je ve slupce plodu, proto mladé cukety neloupejte a upravujte i se slupkou.

Recept na cuketové brownies je zdravý a jednoduchý, na odvážení potřebujete jen hrnek a lžičky. Mladou cuketou připravte i se slupkou a použijte kvalitní čokoládu s vyšším obsahem kakaa. Doslazuji medem a používám celozrnnou špaldovou mouku, která receptu dodá ořechový nádech.

RECEPT: CUKETOVÉ BROWNIES

recept na brownies

SUROVINY na plech:

Cuketa nastrouhaná nahrubo 4 hrnky

Olej řepkový  ½ hrnku

Med ½  hrnku

Vejce 2 ks

Vanilkový extrakt 2 lžičky

Citrónová šťáva 2 lžičky

Mouka celozrnná špaldová 2 hrnky

Kypřící prášek 1 lžička

Skořice 1 lžička

Sůl ½ lžičky

Kakao holandského typu 1/2 hrnku

Čokoláda s vysokým procentem kakaa 200 g

 

POSTUP:

Předehřejeme troubu na 180 °C. Pečící formu vyložíme pečícím papírem. V jedné míse smícháme med, olej, vanilkový extrakt, citrónovou šťávu a vejce a důkladně spojíme. V druhé míse smícháme všechny suché ingredience. Tekutý obsah první mísy zamícháme postupně do suché směsi. Přimícháme nastrouhanou a vymačkanou cuketu a čokoládu nakrájenou na kostičky. Pečeme 40-45 min. Necháme vychladnout a zatuhnout v lednici.

Energetická hodnota 1 kus: 850 kJ

26 g sacharidů

5 g bílkovin

9 g tuků

2 g vlákniny

 

Autor článku: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog
Fotografie: Tomáš Martínez
Zdroj: www.czfcdb.cz